Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2011 20:00 - Защо падна Римската империя?
Автор: afrodita1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1317 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 03.01.2012 09:42


Добър вечер ,драги  блого-читатели.  Дойде време и за едно, не- ново разсъждение. Падането на Рим...  и тъй наречената демокрация. Какво е  необходимо  в днешно време на човечеството, освен "" ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА!" "!!  Да необходимо е!!!
Две хиляди години назад, Рим беше велика империя дори мога да кажа непобедима.
Но въпроса е защо падна. Защото народът му искаше само хляб  и зрелища . Правителството е държало само на робската сила. а императорите са се считали за богове. И Рим бе принуден да се покори. защото не понасяше властните и вечно гладните за власт императори ,и Рим с една дума се самоунищожи от своите величия и слави... Не се справи с управлението ,прекалено много и различни управления се сменяха под шапката на Рим ,отново много потомци на Цезар ,ламтящи за своето парче от тортата . Това е класика на всички времена - от феодално раздробяване , към разпадането на Съветския съюз. Всеки , винаги се нуждае от парче от тортата! Известно е, че Рим беше разрушаван не един път, веднъж дори и от самите римляни.
 А ето ,и османците се появиха! Но по свое време, и те се разпадаха! НИЩО не  трае вечно под слънцето  ! Всичко това е нормално.
Но все пак да се замислим реално, от тъй наречената  демокрация е останала само сянката.  Струва си само да погледнем на  нашите"" честни избори"" ,които лично на мен ми приличат на преходна власт, от баща към сина . Кой стои на волана ? Трябват ли ни на нас ,на народа, тези ненужни войни?  А когато отслабне силата на ""нашия Рим"" ,кой ще нанесе нужния удар ?.. И съдейки по телевизията, нашето правителство смята, че  спектакъла,  тоест  -зрелището  е по-важно.
Някъде бях чела ,че  демокрация освен в Гърция не е имало ,феодализма и робството  продължават да съществуват -макар и видоизменени . Демокрацията  е идеалната система по мое мнение, друго нещо е,как  ще се конструира ,тъй като означава "" власт " на народа a  при нас,  а  и не само -  е   обратното!
Демокрацията, по същество - това е познавателен процес за  правителството когато  старите  истини са изчерпани и има нужда от напълно нови истини, или да актуализира стари забравени истини. След демократичните период,  ще следва  период на концентрация и централизация на властта, където властта ще  създаде  силни обобщаващи закони.
За постигане на истинска демокрация, централизираното  управление, следва да подкрепи  демократичния процес, за навременното актуализиране на неговите закони, не трябва да водят остарели закони, но трябва да следи за прилагането на нови закони. Но нито от тях ,не се основава на демократични принципи. Навсякъде има лидер, командир, директор , хан, цар и тн.  Друг въпрос е как да се направи така, че  поставените  лидери,   да се окажат  грамотни , мислещи хора, които могат да поемат отговорността за делото  и за хората!!!!



Тагове:   империя,   римска,


Гласувай:
1



1. liubitel - Демокрация
20.02.2018 16:52
В градовете-държави са можели да гласуват само богатите.!!!!!
Имало е хора с право да гласуват.Останалите са имали право да се радват на избора или да се ядосват.
Не казвам "Древна гърция", защото това име е измислено 2000 години по-късно
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1024577
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031