Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2012 22:23 - Легенди за теменужката
Автор: afrodita1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4470 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 27.04.2012 22:27


image

Легендите за нежното красиво цвете, което в ранна пролет се синее в гората и разнася благоухания или краси балкона и двора ни в култивирания му вид, са много.

Романтиката на древните свърза появата на цветето с богинята на любовта Афродита. Докато се къпела в едно езеро, богинята на любовта забелязала,че от брега, скрити в храстите я наблюдават смъртни мъже. Разгневила се красавицата и помолила Зевс да ги накаже строго. Гръмовержецът превърнал любопитните в теменужки, защото смятал, че цветовете му са във форма на очи и устни.
Друга легенда разказва, че богинята на природата и плодородието Прозерпина беряла диви теменужки, за да ги поднесе на баща си Юпитер и именно тогава я отвлякъл Плутон - царят на подземното царство. Докато я носел към владенията си от ръката й паднали няколко теменужени цвята и там, където те докоснали земята днес е Сицилия. Цветето толкова се харесало на местните жители, че те го увековечили върху монетите си.
За казаците нежното цвете е тъжен символ на траура и скръбта, защото техните вярвания свързват теменужките с капките Христова кръв, попаднали в основата на кръста.
Рицарите  от времето на крал Артур пък приписвали на теменужката магически сили. По броя на цветчетата и техните окраски те гадаели бъдещето .
Векове по-късно християните намират божествен знак в трицветието на теменужката и я наричат „цвете на светата троица". Не е случайно, че по Великден теменужката е най-разпространеното цвете.
Древногръцките митове разказват, че една от дъщерите на Атлас привлякла страстно бога на любовта Аполон. Но колкото и да я преследвал красавецът, тя оставала непреклонна и не отвръщала на любовта му. Аполон обаче бил много упорит и девойката се обърнала с молба към гръмовержеца да я защити от любовните набези. Зевс я превърнал в нежна ухаеща теменужка и я скрил под сенките на гората. Затова дивите теменужки растат и под сенките на дърветата.
Французите свързват виолетовото цвете с любовта на императора Наполеон към Жозефина. Когато я посрещал в Нотр Дам той й поднесъл букет от виолетови теменужки, в чийто център, с бели цветя, била оформена нейната буква "J". И се превърнало в традиция всяка година в деня на сватбата им да й подарява букет от уханните цветя. След смъртта й застлал горба й в Малмезон с теменужен килим.
Но безспорно най-първата легенда за теменужката е свързана с първия човек – Адам. Когато Господ изгонил Адам от Рая, той заплакал горчиво и сълзите му се превърнали в диви теменужки.

 автор  Мирела Атанасова



Тагове:   разкази,   легенди,


Гласувай:
2



1. injir - Сълзите на Адам са теменужени! Х...
27.04.2012 23:06
Сълзите на Адам са теменужени! Хубав постинг!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1024396
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031