Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2012 17:43 - Джибрито ми замириса…* На изборна ракия!
Автор: afrodita1 Категория: Новини   
Прочетен: 1134 Коментари: 0 Гласове:
0



източник argumenti-bg

Краят на току-що завършилата седмица изпълни България с нови и най-различни аромати.

На Ахмед Доган му замириса на дъжд и на предсрочни избори. “Мирише на дъжд, но мирише и на избори, при това не само на редовните след една година. Мирише много силно на предсрочен парламентарен вот”, обяви утвърденият политически синоптик Доган пред хилядното множество в Джебел.

На “пъпа” на София – в НДК, се размириса на червен конгрес. А там всеки си усещаше каквито иска аромати. Само дето Сергей Станишев и Георги Първанов не подушиха, че са от една порода. Вероятно, защото според Първанов старият-нов председател запушва партията. Нищо, че самият председател не се чувства като тапа в бутилка шампанско. Корнелия Нинова пък от конгресните аромати се насади директно на миризмите в българските болници. Но, какво да правиш – съдба! Накрая всичко завърши по план – Станишев не само помириса конгресната победа, но успя да усети и нейния вкус. Сега му остава да опита и вкуса на победата над ГЕРБ, след като вече 5 пъти Бойко Борисов така здраво му запушва носа, че червеният председател няма как дори да си поеме дъх, камо ли да усеща някакви аромати.

В същото време из кулоарите на Министерския съвет изглежда, че нито мирише на предсрочни избори, нито на победа на БСП. Там се носи трайно ухание на добре втасало джибри. Или поне премиерът Борисов твърди, че само това подушва.

image

„Как може на човек, на който му мирише на джибри, да му мирише и на избори?!”, усъмни се риторично Борисов в синоптичния нюх на Доган. И в мюсюлманското въздържание от алкохолни пари на лидера на ДПС.

В средата на седмицата стана ясно още, че Синята коалиция няма да я бъде, а миризмите, които се носят от нея хич не са за подушване. На Меглена Кунева, Даниел Вълчев и техните „граждани” пък отдавна им мирише на нови разходки по червените килими на парламента.

Но да се върнем към Борисовите съмнения за връзката между джибрито и изборите. Не съм сигурна дали, когато ходи в Москва енергийният министър Делян Добрев само подушва градусите на руската водка, но когато се завръща у нас изглежда добре опиянен. Най-вече от успехите в намаляването на цените на природния газ за България. Колкото обаче и да сваля цените Добрев, също толкова безпощадно Ангел Семерджиев и “Топлофикациите” надуват цените на парното. Това е само един пример за повсеместното оскъпяване на живота, осигурено от управляващите от ГЕРБ. Та затова, въпреки че още не е дошло дори лятото, когато на вратата почука новата студена зима, нищо чудно за оцеляването в тъмното и студеното да ни остане едната ракийка. А ракията се пече наесен, за когато “синоптикът” Доган предвижда и предсрочните избори.

image

Въпреки сегашните му уверения, изобщо не се съмнявайте, че Борисов се кани да пече силна ракия тази есен. Не от днес той е впрегнал министрите си да му събират “мат’рял” за добро джибри. Ей, ги на Николай Младенов и Мирослав Найденов са запретнали ръкави и вече вдигат градуса. Кой от Катар, кой от Саудитска Арабия – ни обещават потоци от арабски жълтици. Цветан Цветанов може и да изтърва Братя Галеви, но хвана Брендо и цяла сюрия проектоубийци. Току-виж и за него потекли потоци, но от похвали, в следващия мониторингов доклад от Брюксел. Лиляна Павлова пък отсега точи ножиците и купува с тонове лентички, за да си режат с Борисов цяло лято – я по магистралите, я на други места.

Е, това, ако не е подготовка за избори, здраве му кажи! Пардон, не подготовка за избори, а втасване на джибрито… А с такова джибри, Борисов нищо чудно да докара изборната ракия до 32-35 градуса. И после след известна “алхимия” при преразпределянето на гласовете да вдигне градусите до 40-42. Но това изглежда възможно само тази есен. Защото през лятото на 2013-а се чака доста по-слаба реколта и на Борисов ще му е трудно да постигне същата ферментация. Особено след силния френски коняк, който вече изкара Станишевият камарад Франсоа Оланд, и на фона на изветряващия шнапс на старата му приятелка фройлайн Меркел.

image

Въпреки конгресните закани и прогнозите за предсрочни избори, които прави и Сергей Станишев от известно време, идващата есен едва ли ще е най-доброто време за червените да си пекат ракията. Много хора се питат дали Първанов и хората му ще участват или ще седнат в някоя хладна механа, само за да наблюдават процеса. По същото време и самият Станишев може да се окаже разкрачен между дестилационните процеси на две различни места – тук около червения казан, и в Брюксел – около модерната фабричка на ПЕС. А това разконцентрира. И нищо чудно БСП да докара само до някоя 15-18-градусова пърцуца. С такава ракия червените са за никъде през следващите 4 години. И ще трябва да си пият “в самота”, както казва Румен Петков.

Тази есен няма да е добра и за джибрито на Кунева. Тя ще започне да си го събира чак през септември и я докара от него 6-8 градуса, я не. Докато догодина прогнозната реколта за нея е далеч по-добра и с далеч по-високи градуси. Но каквото и да изкара Кунева все ще й е достатъчно, за да долива към ракията, която ще вземе златния медал.

Същата работа се кани да прави и “синоптикът” Доган. И той ще прибегне до “алхимията” и ще долива към по-силната ракия. Защото вече се чувствал достатъчно отпочинал от властта, както сподели вчера в Ардинско. И се налага да управлява. Пардон, да пече “изборна ракия”.

*Първата част от заглавието е перефраза на Вазовото “Люлякът ми замириса”.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1032798
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930