Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2012 14:55 - Нещо, което трябва да се каже
Автор: afrodita1 Категория: Политика   
Прочетен: 649 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.04.2012 15:04


източник Deutsche Welle

image

Критика срещу Израел в стихотворна форма. "Нещо, което трябва да се каже" гласи заглавието на стихотворението, с което германският писател Гюнтер Грас се саморазправя с "ядрената сила Израел".

"Ядрената сила Израел застрашава световния мир". Острата критика, на която германският писател Гюнтер Грас подлага политиката на Израел, предизвика вълна от възмущение сред културната общественост в Германия.

За своята антиизраелска тирада нобелистът Грас е избрал стихотворната форма. "Нещо, което трябва да се каже" гласи заглавието на политическото стихотворение, публикувано вчера в "Зюддойче Цайтунг", и анонсирано от вестника като "вик". Ехото обаче се оказа по-силно от самия "вик".

"Прототип на образования антисемит"

 

image

Грас признава, че бил мълчал досега именно от страх да не бъде заклеймен като антисемит

 

Генералното обвинение на Грас е, че ядрената сила Израел застрашавала "крехкия и без туй световен мир". Непосредственият повод за изявата на Грас са спекулациите, че Израел готви удар срещу ядрения потенциал на Иран. Грас се застъпва за равнопоставеност, нещо което пасва, естествено, на диктатора Ахмадинеджад - щом искаме контрол върху атомната програма на Техеран, тогава нека има контрол и за атомния потенциал на Израел. Сякаш Иран никога не е заплашвал да заличи Израел. Агресия срещу самосъхранение - "Грас не прави разграничение между тази различна мотивация, защото изобщо не я споменава", пише "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Същевременно швейцарският вестник подчертава, че "нито прозрачният морално-риторичен ритуал, с който като германец човек се обявява първо за приятел на Израел преди да каже нещо срещу еврейската държава, нито пацифизмът на Грас заслужават язвителност". Цялото стихотворение е "белязано от върховна предпазливост, огледало на начина, по който в Германия се критикува Израел".

Пръв на стихотворението на Грас реагира още вчера публицистът Хенрик Бродер, който заклейми писателя като "прототип на образования антисемит". Самият Грас пише, че бил мълчал досега именно от страх да не бъде очернен като антисемит. Централният съвет на евреите в Германия окачестви стихотворението като "памфлет на омразата".

Мир със собствената биография

 

image

Имат ли право германците да критикуват Израел?

 

Според Франк Ширмахер от "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Грас би искал зараждащият се дебат да се концентрира върху въпроса дали германците имат право да критикуват Израел: "Дебатът обаче трябва да се води по въпроса дали е оправдано целият свят да бъде обявен за жертва на Израел, само за да може един 85-годишен човек да сключи мир със собствената си биография". Тук е мястото да припомним, че когато е бил на 17 години, Грас е бил в щурмуваците на СС. Десетилетия наред той премълчава този факт от биографията си.

От друга страна литературният критик Денис Шек хвали проявата на нобелиста: "Това е едно добро стихотворение на актуално-политическа тема, от каквото отдавна имаше нужда, все пак можем да си позволим толкова свобода на литературата". На подобно мнение е и председателят на Академията на изкуствата Клаус Щек: "Би трябвало да е позволено човек да заеме ясна позиция, без да бъде заклеймяван като враг на Израел".

АГ, ЗЦ, ФАЦ, НЦЦ, ДПА, АФП, С. Гяуров, Редактор: Д. Попова-Витцел



Тагове:   политика,   Израел,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1024596
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031