Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2011 17:32 - Протест против расизма
Автор: afrodita1 Категория: Други   
Прочетен: 1392 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 03.01.2012 16:11


Днес на попа се проведе антирасистки фалшмоб.
Организацията му стана чрез анонимни послания получени от участниците. Къде е започнала живата верига на предаването на информация така и няма да научим. Нормално е при спонтанните акции. Не кой го ортанизира е важното в случая.

 

Нека поздравим смелите ентусиасти застанали зад антирасистката кауза.

Причината за флашмоба беше неонацистка атака над имигрант – наскоро Джавед Нури е бил бит от 5 човека около Кравай. Отвратителната постъпка на расистите провокира негови приятели, активисти и случайни хора да реагират.
Движението на попа беше спряно в пиковия час 18 и 30 до към 19 часа. Протестът приключи тогава, тъй като се събра неимоверно много полиция по повикване на дежурния полицай. Служителите на реда се постараха да прекратят светкавичната акция против насилието и расизма. Ексцесии и неприятности за щастие нямаше.


Протестиращите бяха около 30-40 човека. Вкупом или разпръснати на по-малки групи, те заеха позиция по протежението на цялото шосе, пръснаха се между колите и по част от тротоарите. Издигнати бяха много лозунги. Основните бяха "Биячите в затвора", "Не искаме расизъм", "Не искаме нацизъм".


Някои минувачи се включиха със скандиране известно време. Други само поздравиха анти расистите и продължиха бързайки. Хората видимо изразиха подкрепата си с махане на ръце, възгласи „Браво!”, „Само така!”. Възрастна жена поиска да спре проверката на полицаите защото смяташе, че „Децата са прави!”. Същата допълни още „ Канете и възрастни хора!”.
Силната позитивна реакция на тълпата внесе оптимизъм в иначе напрегната по отношение на неонацизма ситуация в България. Оптимизмът обаче не може да разсее притеснението от поредната брутална неонацистка атака : причината за протеста, а именно нападението над невинен гражданин заради цветът на кожата му.

В писмото, което се разпространяваше по улцата, интернет и медии можете да прочетете за случая. Призивът на приятелите и съмишлениците на хуманната кауза е недвусмислен :

"На 25.02.2010 в 18.30ч. пред паметника на Патриарх Евтимий на ул. „Граф Игнатиев“ ще се проведе светкавична акция против расистки мотивираното насилие по повод нападение и побой над бежанец!

На 21.02.2010г. в района на НДК, до градинката на Кравай, беше нападнат имигрант - поредната жертва на неонацистите. Градинката около НДК и т. нар. Кравай са известно сборище на скинари, фашисти, биячи.


Към 22.00ч. Джавед Нури се прибира към квартирата си, когато чува зад гърба си „Ей, циганин! Индианец!”. След това пет човека го заграждат, удрят го с бутилка по главата и щом пада започват да го ритат, след което като подли биячи, каквито са, бягат. Той е нападнат и бит само защото е малко по-мургав!


Джавед Нури е от години в България. Бежанец от Афганистан, с много тежка семейна история. Човек потърсил в нашата демократична държава убежище и помощ. Да докажем, че България е наистина Европейска демокрация и да защитим нашите ценности! Да кажем „не” на насилието!


Джавед е напълно интегриран в обществото ни. Тук той има приятели и близки, приятели от средите на изкуството, шоубизнеса. Има приятели сред студентите, сред журналистите, хора на всякакво ниво. Въпреки всичко проблемите на Джавед у нас не свършват. Не само, че са му отказани бежански статут или гражданство. За пореден път бежанецът е нападан от расисти. Досега Джавед Нури ( както и повечето жертви на нацистки атаки) не е получавал реална помощ от властите. Това е причината този път, непосредствено след побоя, жертвата да предпочете да не се оплаче в полицията. Престъплението обаче не бива да остане скрито! Ние, негови приятели и граждани на Република България избираме да не мълчим! Днес алармираме спешно обществото! Призоваваме медиите да се включат в каузата! Неонацистите не са безобидни! Подобни случаи на насилие са ежедневие. Това, че повечето оставаха скрити, не ги премахва! Нека не остават скрити и днес! Не на неонацистката организирана престъпност! Биячите в затвора! Стига престъпления по улиците на София! Не на расизма! Да защитим демокрацията и свободата си! Да защитим Джавед и всички жертви на неонацистки атаки! Искаме спокойствие по улиците на градовете си! Ние сме „за” сигурност на всички граждани и хора, пребиваващи на територията на страната ни!


Джавед Нури е един от нас! Утре може да бъдем ние : ти, ти и ти! Нацистите атакуват всеки, който не им хареса : различен цвят на кожата, предизвикателно облекло, политически убеждения – това е само претекст. Неонацизмът е срещу всички! Да кажем „НЕ!” "

Препратки към някои медии отразили протеста :

http://video.bgnes.com/view/14777

http://www.btv.bg/az-reporterut/id/12/pg/1/usernews/1580893566-Dvijenie_protiv_rasistite_blokira_popa.html

http://www.klassa.bg/news/Read/article/160494_%D0%A1%D0...D1%86

... и успех на каузата!

 

   


Тагове:   протест,   расизма,


Гласувай:
4



1. kari804 - *
26.02.2011 20:55
ne e viarno che atakuvat vseki imat si ubejdenia, ne haresvat obratni i pynkari ,i ..sa nacionalisti durjat na repulikata ni,inache ne podkrepiam prebivaneto na chujdenci i bezashtitni hora,tva e tapo ...
цитирай
2. afrodita1 - отговор към- kari804
27.02.2011 15:46
Цялата работа е, че националистите са си изградили две посоки на мислене, които са нарисували на карта и пълзят по тази насока ,без дори да подозират че над тяхната очертаност има едно трето измерение, в което живеят всички нормални хора. Самата идея за национализъм е дълбоко заседнала в 30-те и 40-те години на миналия век,те действително не харесват и не симпатизират на никой \с изключение на отрепки като самите тях, и на своя " вожд "\ защото тяхното ниво на съзнание е по ниско дори от нивото на съществата от животинския свят. Знаеш също , как и защо животни си маркират територията и с каква цел. Направи аналогия и няма намериш разлика от действията им .
Имигрантите както и бежанците са хора, точно като местните жители, и поради това имат право да живеят при едни и същи закони и човешки права , както и останалите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1024579
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031