Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2012 19:12 - Колона на Бивола: още за газоблизците
Автор: afrodita1 Категория: Други   
Прочетен: 1321 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Троянският кон на Русия и Православната тръба

(дез)Информация от ГАЗПРОМ: посредници прибират 40% от цената на газа?


Подбрал от Бивол за СМ: Весо

България е „троянски кон“ на Русия в Европейския съюз. Отношенията между Русия и България може понякога да са студени, но те винаги ще останат славянски братя в крайна сметка. Това е споделил през юли 2010 г. шефът на информационната служба на Газпром пред анализатор на американската частна разузнавателна кантора СТРАТФОР. [1717183]

Източникът на СТРАТФОР има „картонче“ с код RU106, но американците се отнасят предпазливо към информацията получена от него. Те ѝ дават средно ниво на достоверност като не изключват възможността за дезинформация.

В същия доклад се анализира промяната на отношението към руските проекти Бургас-Александруполис и Южен поток след идването на власт на правителството на Бойко Борисов. Според човека на Газпром причините за охлаждането на отношенията са две: 1. България е най-силно засегнатата страна от спирането на газа през 2009 г. и 2. „Добрият малък брат“ Станишев, роден в Украйна и говорещ перфектен руски вече не е на власт, а Борисов не е толкова заинтересуван от Русия като „голям брат“.

В резултат България се отдръпва от „Православната тръба“, както в Газпром наричали Бургас-Александруполис, защото преминава през територията на три православни страни: Русия, България и Гърция, прекратява проекта „Белене“ (по финансови причини и заради нежеланието АЕЦ да бъде руска собственост) и преразглежда условията по Южен поток.

Последният проект обаче има бъдеще, защото българите не искат да изгорят всички мостове в Русия, притесняват се, че тя може да се обърне към Румъния, а освен това Южен поток може да бъде използван като аргумент в преговорите за сваляне на цената на газа.

Колко струва газът за „троянския кон“?

В кореспонденцията са дадени конкретни сведения за цената, на която България получава синьо гориво: $576 за хиляда куб. м. При отстраняване на посредниците в бъдещите преговори цената ще падне на $339 за хиляда кубометра, казал шефът на информацията на Газпром.

В друг мейл до анализаторите на СТРАТФОР, изпратен през август 2010, отговарящата за региона Лорен Голдрич обръща внимание, че парите от посредниците се връщат в Русия. [1787633]

„Например, Русия продава на Унгария, Словакия и България природен газ на цени от $350 до $450 за хиляда кубически метра. Посредниците ги продават на индустрията, правителството и местните потребители на цени от $450 до $600 за хил. кубометра. Тези пари отиват директно при руското правителство и Газпром. Тези пари не се отчитат, но са част от голям източник на приходи, за които никой не знае“, пише Голдрич, като се позовава на данни от говорителя на Газпром, с код RU105.

Анализирайки това нейният колега Майкъл Уилсън прави следното откритие: „СТРАТФОР наблюдаваше как Газпром изкупува голям брой газови компании посредници в Европа, но не смяташе това за важно, защото те са посредници и не притежават своя инфраструктура. Но изглежда, че това има значение, защото те не само вдигат местните цени, но също и създават голям приход за руската държава“.

Непрозрачното ценообразуване на газа чрез посредници всъщност е добре известен проблем в България и в Европа, много преди „разузнавачите“ на СТРАТФОР да го идентифицират като значим феномен.

Под въпрос са също данните за цените на синьото гориво и маржовете на посредниците. Конкретно за България съобщената разлика за посредниците е направо стряскаща: $236 на хил. куб. м. или близо 40% от крайната цена от $576.

Станишев преговарял за Белене с руския „министър на мафията“

Руската организирана престъпност е „интегриран лост на държавната сила в Русия“

Главният прокурор на Русия, Юрий Чайка, който е източник на американската шпионска кантора СТРАТФОР, вдига завесата над странното посещение на Станишев в Москва на 27 април 2009 г. Тогава президентът Медведев отложи с един ден срещата с българския премиер, без да даде мотиви за това.

В официалните прессъобщения за визитата пишеше, че в този ден Станишев ще отрие национална изложба на България в Русия и ще се срещне с президента на Калмикия Кирсан Илюмжинов.

Юрий Чайка, който е обозначен с код RU101 обаче съобщава, че заради отложената среща Станишев е имал рядката възможност да се срещне с някои „необичайни руснаци“, с които провел „вълнуващи разговори“.

Необичайните руснаци били Лужков и „неговите хора“. Те провели със Станишев „приятна дискусия, ако разбирате какво искам да кажа“, обяснява Чайка. „Разбира се, Русия не беше само „игли и огън, а размахваше пред Станишев и моркова на 5 милиарден заем“ уточнява той.

Според Чайка щяло да има споразумение за Южен поток преди края на май, но това не било толкова важно, колкото сделката Русия да контролира повече от Белене.

Бившият кмет на Москва Юрий Лужков е определен в публичните анализи на СТРАТФОР като „министър на организираната престъпност“, натоварен от Кремъл с необичайния „портфейл“ да поддържа контактите с мафията.

 

Според същия анализ на СТРАТФОР руската организирана престъпност е „интегриран лост на държавната сила в Русия“. •




Тагове:   Станишев,   Газпром,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1024652
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031