Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2012 23:21 - Ще ви разплаче ли това?
Автор: afrodita1 Категория: Други   
Прочетен: 1082 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
автор Ивайло Кючуков

 

image


Ние, страничните наблюдатели, изказваме мнение и често спорим за кървавите конфликти по света. Дори заемаме позиция. В много от случаите обаче тя е формирана от тази на бомбардиращ пилот, който вижда само еднa малка карта на електронен екран. Това в повечето случаи не ни позволява да вземем предвид различните гледни точки, културните различия или историята. И се подвеждаме.

Не виждаме какво стои от другата страна на електронния екран. А именно сълзите. Ридаещите гласове, които са невидими за Западния свят и са  ужасяващ шамар за всеки, който се докосне до действителността.  Не политическата, а онази на измъчените. На хората. Изображението на цивилното съществуване.

То може да се съзре най-добре в чистите очи на едно дете, което си задава морални въпроси за жестокостта и глупостта на възрастните. Досег до такава картина ни дава известната норвежка режисьорка Вибек Локеберг, която не успява да получи достъп до Газа по време на конфликта, и затова се връща след 22 дни, за да направи филм за децата, оцелели през войната, събирайки  снимки на цивилни по улицата.

image

Това, до което достига, наистина не искате да видите. Цивилни се събират около бомбардирана къща и изваждат труповете на бебета  от отломките;  улиците са покрити с бомби и парчета от телата на жертвите;  малки деца са в болниците, крещейки за починалите си майки; момичета плачат на земята, обляни в сълзи, опитвайки се да разкажат пред камерата  това, което са видели; мъртви бебета, някои от които с дупка от куршум в черепа – това,  което палестинците грубо наричат „малък обсег на убийства”.

В такъв момент осъзнаваш, че в един миг картината ти става обикновена и близка. Когато видиш как бомбите падат върху хората по улиците,  е шокиращо за миг да си представиш как би могъл и твоят град да бъде разрушен, и твоят телефон да заснема случващото се. Неподправеният и бърз достъп, който мобилните телефони предлагат, изглежда, че ще е бъдещето на документалните филми, и вероятно спасение на съвременното модерно общество. Начин всички ние да видим от първа ръка опустошението и кръвопролитието, което политиците създават.

Много често се казва, че е невъзможно да бъдем обективни по отношение на войната, но какво по-обективно от това мъж да заснема убитите си съседи и деца?

image

Всичко това те кара да се чудиш на жестокостта и глупостта. На това как човечеството стана жертва на идеята, че чрез осакатяване на хора може да се възстанови мира.

Подобни кадри насочват ясно към политиката на войната. Няма нужда да се изтъква бройката на жертвите или конкретното място.

Това, на което трябва да се обръща внимание са децата, и в този смисъл „Сълзите на Газа” е повече от модерен документален филм, показващ сцени на разбити сърца и разрушение.  „Сълзите на Газа” всъщност са сълзите на Света. Това не е пропаганда срещу Израел или защита на палестинците, а крясък на човека към човека. Шамар и въпрос: „Какво направихме със света, какво направихме със себе си?”. Може да звучи манипулативно, но всъщност трябва да е нравствено. Големите тъжни очи на едно малко дете, което се взира ужасено към бомбардираните сгради, трябва да ни разчувства. Ако не може, то тези редове са безсмислени, а моделът на войната в този й вид е изпълнила своята мисия и е заличила човека. Не като физическо, а по-скоро като духовно съществуване. Това е реалността. Там на земята, сред труповете и детските сълзи, а не сред политиката.

 

 

Тя никога няма да признае за бебешките трупове. И няма как. Но пък хората все пак още имат правото да мислят и да се борят с неясната пропаганда и грозния спектакъл. По свой собствен начин „Сълзите на Газа” пробужда социални разговори, наричайки ги блъф и егоизъм за мъртви бебета и обгоряла плът. Това е много повече, отколкото може да очакваме от един филм. Ако решите да го гледате, не мислете за Газа, Израел или САЩ... Мислете за това, което виждате. За децата, жертвите и методите. Защото кадрите може да са с кодирана конкретика, но посланията им нямат геополитически шифър. Редовете по-горе също. Цялата тази кървава картина е обагряла и други точки по света, включително нашите Балкани.



 



Тагове:   война,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. carmen - мразя разплакани детски очи от б...
28.09.2012 23:28
мразя разплакани детски очи от болка или от глад, това е нещо което ме влудява и спирам да мисля и направо зациклям
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1031589
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930