Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2011 15:09 - Палестинският шал- символ на справедливата палестинска кауза
Автор: afrodita1 Категория: История   
Прочетен: 1989 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 03.01.2012 16:23


Шалът за глава, наречен кефия или куфия, е традиционна част от арабското облекло в страните от Близкия изток.  Той може да се носи навит като тюрбан или прикрепен с обръч върху главата и с пуснати краища. Сред различните разновидности и разцветки на близкоизточните  шалове за глава, обаче, особена популярност има палестинският шал, който освен като удобна и практична част от облеклото е известен най-вече като политически символ.

Черно-бялата разцветка на шала е типична за палестинската традиция. Именно този тип палестински шал се превръща в символ на палестинското национално самосъзнание по време на арабските въстания през 30-те години на ХХ в. срещу колониалното владичество и масовата имиграция на евреи към територията на Британския мандат в Палестина. В онези времена, черно-белият шал се носи предимно от селското и работническо население – т.е. хората, които работят на открито. Материята на плата, от която се изтъкава палестинският шал, включва памук и вълна и така шалът изсъхва лесно и топли през студените сутрешни и вечерни часове от деня. Когато палестинските селяни се вдигат на въстание срещу британския мандат, палестинското градско население също започва да носи традиционния шал, за да затрудни британската армия при идентифицирането на членовете на въстаническите дружини.

imageПолитическата интерпретация на самия акт на носене на палестинския шал достига своя връх по време на началото на палестинското съпротивително движение през 60-те години на ХХ в., ръководено от Ясер Арафат. Арафат носи традиционния черно-бял шал при всички свои публични прояви. Дори когато е облечен във военна униформа, палестинският лидер увива около врата си парче плат с черно-бели шарки, за да заяви своята отдаденост към каузата за опазване на националната идентичност, национална съпротива срещу израелската окупация и борба за справедливост. Носенето на палестински шал се превръща в запазена марка на Ясер Арафат. Нещо повече, според някои наблюдатели самият начин, по който палестинският политик пуска краищата на шала само върху дясното рамо, а не върху двете рамена, както е по традиция, има допълнително символно значение. Носен по този начин, шалът в известна степен придобива триъгълна форма, каквато има и територията на самата на Палестина .
image

Днес палестинският шал има и още едно символно значение – носенето на този аксесоар към облеклото се превръща в израз на подкрепа за справедливата палестинска кауза. През 2009 г. стартира и проект на правозащитни организации за запазването на традиционното производство на черно-белия шал в самата Палестина, защото черно-белите шарки не са просто модна тенденция, която мнозина днес следват без да познават добре, а са графичен символ на духа на една горда нация, която защитава своето самоопределение.



Тагове:   шал,   кауза,   палестинският,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1029430
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930