Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2010 13:48 - Достъпът е отказан
Автор: afrodita1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 966 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 03.01.2012 18:42


Често чуваме сравнения между палестинците и техните израелски съседи. Как едните са превърнали пустинята в рай и живеят заобиколени от зеленина, дървета, паркове и градини, къпят се в басейни с небесно синя вода…докато само на километър-два от тях съседите им се движат по сиви улици, в които зеленият цвят почти липсва, дърветата и цветята са заместени от пясък.

Каква би могла да бъде причината за това?

Може би отговорът се крие в следния призив на Амнести Интернешънъл:

image

Докато достъпът до вода в селищата на израелските засленици в Западния бряг е неограничен, палестинските градове и села страдат от голям недостиг.

Израел упражнява контрол над Mountain Aquifer,основният изрточник на вода за Западния бряг, като около 80 процента от водите му отиват при незаконните заселници или в самия Израел. Средно израелските заселници разполагат с около 300 литра вода на ден, докато палестинските им съседи са принудени да оцелеят с 70 литра на ден. На около 10 на сто от палестинското население в Западния бряг, тоест повече от 200 000 души в около 220 села, не им е разрешено да се свържат към водната система и по този начин разчитат на цистерни и кладенци или купуват вода на цена, която е шест пъти по-висока от нормалната. Когато нямаш течаща вода вкъщи, обикновени дейности като пране и готвене, които ние приемаме за даденост, стават почти невъзможни.
От друга страна, израелски заселници се насладат на освежаващата прохлада на чистите плувни басейни само ма километри от празните палестински водоеми.
image

Израелската армия унищожава цистерни за събиране на дъждовна вода и конфискува водни танкери, трактори и ремаркета, с които палестинците се опитват да си доставят вода…

Фермерите не могат да се грижат за своите посеви или да изхранват отглеждания добитък, поради това днес всеки ден за тях е борба за оцеляване. В много райони достъпът до вода е толкова ограничен, че палестинците дори не могат да отгелждат малки количества зеленчуци и посеви, с които да прехранват своите семейства. Положението е животозастрашаващо.

Последствията за здравето на жителите са огромни, тъй като по-голямата част от водата е замърсена. Представители на палестински и международни организации се опитват да помогнат за подобряване на достъпа до вода за обикновените жители, които в момента са постоянно възпрепятствани от сложната система на израелското правителство за получаване на разрешителни за ремонт и строеж на съоръженията. Неограниченият достъпът до чиста питейна вода би помогнал палестинците да имат достоен стандарт на живот.

Еилис Ни Каитниа (Eilнs Ni Chaithnнa),служител в Амнести Интернешнъл твърди „Израелското правителство води умишлено такава водна политика с надеждата да принуди палестинците да напуснат земите си“.

Нужни са действия за спиране на дискриминиращата водна политика на Израел СЕГА.

автор. АУА



Тагове:   отказан,   достъпът,


Гласувай:
3



1. afrodita1 - Израел ограничава водата на палестинците
27.12.2010 15:01
http://www.vbox7.com/play:99f5e7f9
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1029260
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930