Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2010 13:18 - " Сегашен Витлеем..."
Автор: afrodita1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1578 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 03.01.2012 18:41


image

стената , разделяща Йерусалим от Витлеем- намиращ се в палестинските територии, всъщност градовете са слети , но Йерусалим остава в Израел



 Когато наближи Коледа веднага си спомняме за градчето  Витлеем , разположено на Западния бряг в Палестинската автономия. Градчето в което се е  родил Исус.

 Чудя се ,какво би си помислил той, ако  се върне сега  във Витлеем , и като види  това, което е днес  на Западния бряг ?..Ще види огромната  военна мощ  от нашествениците , превзели  земята . ."Израел  превърна в колония  по-голямата част от  Западния бряг (включително Ерусалим). Около 500 000 "Израелски" преселници "живеят в двеста незаконни еврейски колонии на земи отнети  от палестинците.  "Огромни стени и огради военизирани заграждения  обграждат  Витлеем, превърнали са   древния град с 4000-годишна история в затвор за своите жители - палестинските християни и мюсюлмани.  Във Витлеем,  и трите пропусквателни пунктове, през които може да се  напусне града,  са строго контролирани от израелски окупатори.
За нуждите  и  целите  , на  незаконните  еврейски селища ," Израел"  е конфискувал  от палестинците  цялата   земеделска земя.  Много  палестински земеделци - производители са се лишили от възможността да   се грижат  за земята си и селското стопанство.  Извън града в областта, където някога овчарите са пасли своите стада  , сега  са построени и се строят  израелски  къщи и пътища, които са забранени за наследниците на овчарите. "
Броят на населението
на Витлеем, които са избягали от  района ", през израелската" стена, непрекъснато се разраства.  Много скоро в града, в дома на християните по целия свят, няма да остане нищо от вековете на християнската история, само студени камъни на празните църкви. "
 Палестинците в Западния бряг не биват допускани да влизат в Ерусалим.   Не им е разрешено  да се молят в светите им места.  Да се пътува от  един град в друг   никак не е лесно, защото  по пътищата  ги очакват много препятствия: стотици препятствия и военни контролно-пропусквателни пунктове и т.н.  Палестинците са лишени от възможността да участват в търговията, нараства безработицата в страната и бедността.  Палестинците не могат да получат качествени медицински грижи и да  посещават училища в околните села.  Принудени да се движат по тесните неасфалтирани пътища, тъй като те не могат да се ползват съвременни магистрали, на Западния бряг,  които се използват само от  "Израел"  и е  само за евреи.  Движението между Газа и  Западния бряг не е достъпно за палестинците, заради блокадата над Газа. Липсата на вода е проблем както за палестинците от Витлеем,  така и  за целия Западен бряг и Газа.
    През октомври 2009 г.дружеството за  правата на човека "Амнести интернешънъл"   публикува  доклад за извънредната ситуация, която беше създадена от  "Израел".
, Изследовател  от «Амнести интернешънъл» Донатела Ровера, занимаваща се с въпроса за Израел и окупираните палестински територии, заяви: "Израел  разрешава на палестинците  да използва само част от водните  ресурси на  Западния бряг , а незаконните еврейски поселения  използват вода без ограничения .  
Потреблението на вода за палестинците  в Западния бряг  е  едва 70 литра на човек на ден, докато на Световната здравна организация препоръчва минимум от 100 литра на ден. " Потребление на вода на израелците е 4 пъти повече от  това за  палестинците.  В някои селски райони  палестинците консумират само 20 литра вода на ден.  Това е най- минималната количество , което се препоръчва  от Световната здравна организация при извънредни ситуации.   Мрачната  действителност  от тази  гнусна и несправедлива система , е такава  - че   днес, 40 години след като Израел окупира Западния бряг,  около  200 000 души, живеещи в селските райони  палестинци нямат достъп до течаща вода, и дори в градове и села където има водопроводи ... в крана често няма вода. "
 Във Сравнение с "израелските заселници " живеещи на Западния бряг , имащи  права , цветни и плодови градини, басейни с чиста вода..
Това е - просто една малка част от това, което може да види  " Исус " във Витлеем.  Картината е тъжна,  ситуацията не отговаря на идеите за мир на земята и добрата воля на хората. Има още много да се направи, за да бъде мир на земята и добрата воля на хората,  да стане  реалност....
   


Тагове:   витлеем,   сегашен,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. andrei - Поздрав за поста afrodita1
23.12.2010 18:10
Mисля,че хората по света разбраха,кой е истинският агресор.Моето пожелание е;през новата 2011година да се въздаде справедливост на палестинският народ и да заживеят в мир на родната си земя.Бъди здрава и светли празници и дни за теб и семейството ти!
цитирай
2. afrodita1 - Благодаря ти
23.12.2010 18:21
Андрей, и аз много се надявам да има мир и едно по добро бъдеще, на хората в Газа, те имат на това право!!! А на теб ти желая весело прекарване на празниците и много много здраве.:) ПОЗДРАВ !!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1024633
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031