Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2011 17:38 - Първанов трябва да влезе в затвора
Автор: afrodita1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1170 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 03.01.2012 10:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Гласът на Афганистан Бежанец от Афганистан, който е в България вече 8 г., е хвърлен без съд и без доказателства в затвора в Дружба, а впоследствие е преместен в Бусманци. Според него хората, които стоят безучастни към неправдата, също трябва да бъдат наказвани. Ако имаше подобен закон в България, самият президент Георги Първанов би влязал в затвора, категоричен е Джавед.
 

Джавед Нури е политически бежанец от Афганистан. Принуден е да избяга, след като властта е взета от муджaхидините. След много перипетии нелегално попада в страната ни и живее тук вече 8 г. При пристигането си в България подава молба в Държавната агенция за бежанците, за да получи убежище.

По думите му няколко месеца по-късно го притискат да даде подкуп, за да му получи такъв статут.

Първоначалната сума от 500 изведнъж се вдига на 1500 евро, които Джавед отказва да плати. В резултат на това от Държавната агенция за бежанците отказват да му дадат убежище. Мъжът обжалва решението, но жалбата му е отхвърлена с мотива, че е пропуснал крайния срок за подаването й.

Тогава започва и непрекъснатият тормоз от страна на полицаи, които му отнемат документите и против волята му се опитват да го направят сътрудник на МВР.

Джавед отново отказва. Месец по-късно разбира, че е е издадена заповед за неговото издирване, тъй като е "заплаха за националната сигурност". Мотиви за подобно решение в документа обаче не са посочени. След скандал с полицаи, афганистанецът е изпратен в затвора в Дружба, където живее 3 месеца и половина при нечовешки условия.

"Там като ме хвърлиха, не ми даваха достъп да се свържа с адвокат",

жалва се Джавед и допълва, че всеки опит да потърси правата си е завършвал със затваряне в изолатор и побоища. Пред Bnews той заяви, че са го тикнали в затвора без доказателства, без обяснения и без съд.

"За да кажат, че си заплаха за националната сигурност, трябва да има много силно основание", категоричен е бежанецът.

Според него проблемът не е само в това, че е отказал да плати за бежански статут, но и заради това, че не е бил съгласен да сътрудничи на полицаите.

След публикация на журналист от Англия, държавата премества Джавед в затвора в Бусманци. Разликата с лагера в Дружба е единствено в това, че сградата е нова. Отношението към него е същото, но условията са много по-лоши. Той и останалите бежанци са принудени да поглъщат остатъците от храната на опандизените в Софийския затвор. В стаите е пълно с хлебарки и мишки, а в една стая, в която не влиза никаква светлина, са наблъскани над 30 души.

Бежанецът търси съдействие от всякакви възможни институции, политици, депутати, включително и от тогавашния министър-председател Сергей Станишев.

Вопълът му за помощ остава глас в пустиня.

Джавед е категоричен, че посегателството срещу правата на човека трябва да бъдат наказвани. Отговорност би трябвало да се търси и на онези, които остават безучастни към неправдата.

Това би означавало, че самият държавен глава трябва да влезе в затвора, категоричен е Джавед:

"Ако има закон в България, трябва да съдиш дори министъра и президента. Първанов трябва да отиде в затвора. Честно. Защото той самият казва, че никой няма право да бъде задържан без доказателство, без присъда."



Тагове:   първанов,   затвора,


Гласувай:
1



1. balgarski7vinarki - vinagi razni igri s jivoti
16.05.2011 18:21
Ne bih mogla da vzema pozizia po opisania sluchai, no kato znam ot lichen opit kakvi g...e
sa iz t.nar.slujbi za naz.sigurnost, kak targuvat jivoti za informatorstvo za parazitnite bezrabotni otdavna veche tehni "kolegi" ot CIA i FBR i t.n., nishto chudno i tozi chovek da e ot porednite jertvi- ja razrabotvan donor na smolichnost/i za agenturstvo - ja "lize" za pred ...koi znae kogo, mainata im.
цитирай
2. gsgbg - не съм съгласен, някой използва Нури за свои цели
16.05.2011 21:01
Агенцията по бежанците носи главната отговорност. По конституция президентът само има право да дава българско гражданство, държавният глава няма отношение към бежанците. Агенцията по бежанците е под разпореждането на Министерския съвет, така че ако някой трябва да носи отговорност, това е бившият директор на Агенцията, постфактум министър-председателите, тъй като те са начело на Министерския съвет. Пак повтарям- президентът няма отношение към конкретния случай, тъй като нито Агенцията за бежанците, нито Министерския съвет са под негово разпореждане.
цитирай
3. gsgbg - ...
16.05.2011 21:11
просто не е в правомощията на президента и на президентската институция да реши случая с Нури. Единственото, което президентът има право да направи, е да отговори на писмо от Нури в рамките на 30 работни дни и да се произнесе, ако Нури иска българско гражданство, за чието получаване също трябва да отговаря на определени условия. Според мен някой използва трагедията на Джавед за свои лични политически цели, тъй като Нури няма как да е запознат с правомощията и на президента, и на Агенцията по бежанците, и на Министерски съвет към неговия случай.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1032930
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930