Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2012 18:12 - "Жълтата демокрация"
Автор: afrodita1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 983 Коментари: 0 Гласове:
0



В "Работническо дело" нямаше секс, клюки и престъпления. Днес редица вестници обаче съществуват благодарение на тези пикантни детайли. Няма и как да е иначе. Жълтото върви ръка за ръка с демокрацията!  

 

image
Жълтите издания са популистки, натрапчиви, безпощадни, но те са и неразделна част от демокрацията, смята Матиас Хайне. Според него страни без жълта преса бързо се потопят в оловно мълчание - като Беларус или Северна Корея.

Често булевардните медии са първата стъпка към четенето на по-сериозни вестници. Там, където такива издания липсват, както във Франция или Испания, общият тираж на печатните медии е по-нисък. И то не само, защото изисканата преса привлича по-малко читатели от булевардната. Просто без жълтите издания много хора нямат шанс да се подготвят  за четенето на по-качествени вестници. И още: все пак е по-добре цял живот да четеш един булеварден вестник, отколкото да не четеш никакъв.

По булеварда на демокрацията


 

Критиките на интелигенцията срещу булевардните медии описват свят, в който по-елементарно мислещата част от гражданите ще е лишена от достъп до много информации. Но демокрациите имат нужда от жълтата преса и поради това, че тя е егалитарна, макар и по един гаменски начин.

 

В Германия възходът на таблоида "Билд" и на новите политически движения през 60-те години на миналия век са двете страни на един и същ медал. Дотогава една сравнително малобройна каста държеше здраво монопола върху тълкуването на обществения живот и политиката. И дори в определени случаи решаваше да държи масовия човек далеч от определени информации и "неудобни" обяснения.

Диктаторите не обичат жълтото

Не случайно изобретатели на булевардната преса са класически демокрации като Англия и САЩ, а не примерно Русия или Китай. Интересът към кирливите ризи на привилегированите никак не се връзва с параноята на диктаторските режими. След края на комунизма в Източния блок като гъби след дъжд изникнаха хиляди булевардни вестници. Често писанията им са отблъскващи, а животът им - съвсем кратък. Но без такива вестници не може да има свобода на мненията.

АГ, ДВ, ДЦ, Б. Емануилов, Редактор: М. Илчева 



Тагове:   медии,   преса,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1024539
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031