Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2010 15:04 - Другарят Tито поддържал реда в... Османската империя
Автор: afrodita1 Категория: Новини   
Прочетен: 665 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.07.2010 15:08


Флориан Бибер, професор в катедрата за политика и международни отношения на университета "Кент", публикува някои от "бисерите" на бъдещите британски дипломати   Флориан Бибер, професор в катедрата за политика и международни отношения на университета "Кент", публикува в своя блог някои от "бисерите" и заблудите на своите студенти за историята на Югославия.

Някои от тях например смятат, че "в Косово живеят алжирци", "Чехия е била част от Югославия", а "Тито е бил служител на Османската империя".

Когато става въпрос за формирането на Югославия, един от британските студенти казва, че тя е успяла да оцелее толкова години (че дори и векове) само благодарение на факта, че още от антично време е нямала нито един истински голям враг, който можел сериозно да я застраши.

Друг бъдещ политолог смята, че "Югославия е държава, която с употреба на сила, за собствени нужди, е създала Османската империя, която назначила за свой служител Тито". Той по-късно бил задължен само да поддържа реда и наистина бил много добър в това.

С приближаването на края на изпитните срокове, историята на Югославия се приближава до ХХ век, появяват се и нови въпроси - кой всъщност е бил част от тази съюзна република.

Според един от студентите на Бибер "държавата Югославия е формирана през 1929 г. от Кралството на сърбите, хърватите и чехите".

Друг умник е убеден, че "Югославия е била съставена от осем републики, сред които са и двете области Косово и Войвонец". За тези, които досега не са чували за Войвонец, продължението е още по-странно: "Области на Югославия са били Сърбия, Хърватия, Словения, Юговеада и др."

Интересно е, че според един от бъдещите британски дипломати една от областите е била или все още е населена с доста екзотични жители за този регион - "95 на сто от населението на Косово е алжирско".

Когато се говори за разпадането на Югославия и конфликтите, които произлязоха от това, младите надежди на британската дипломация развиват и свои алтернативни теории.

Един от тях заявява, че на Балканите "нещата тръгнали зле, когато Слободан Милошевич се опитал да превземе столицата на Хърватия - Дубровник, но не успял".

Относно Косово пък някои от британските студенти вярват, че "то е било наистина държава повече от 600 години и по време на последната война е паднало под сръбска власт, от която след това повторно се е освободило".

Флориан Бибер, отличен познавач на Балканите, коментира, че въпреки тези бисери, студентите му като цяло не са необразовани, а техните информационни пропуски илюстрират общото състояние на британското общество, което гледа на източноевропейския регион като място, от което произлизат занаятчии и градинари, а на Балканите - като свърталище на престъпници.

Изявлението на бившия водещ в Би Би Си Тери Воган, който критикувайки гласуването на "Евровизия" в полза на съседните страни, заяви, че отново трябва да се изгради стена за разграничаване от Източна Европа, е само израз на незнание и незаинтересованост, които тук присъстват навсякъде, смята професорът.

Тревожен е фактът обаче, че голям брой от тъкмо тези незаинтересовани студенти със скромни знания за Балканите един ден ще станат самозвани ескперти и дипломати с ролята на съветници за решаване на конфликти и проблеми вътре и между държавите от бивша Югославия.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3161351
 


Тагове:   империя,   Османската,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1028490
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930