Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2012 19:21 - Властта се вслуша във волята на протестиращите граждани
Автор: afrodita1 Категория: Новини   
Прочетен: 761 Коментари: 1 Гласове:
0



AGS News

image

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с част от протестиращите срещу промените в Закона за горите, съобщи на земеделският министър Мирослав Найденов. По думите му, страните са постигнали споразумение по три спорни текста, а разминаване е имало само по един. „Нещото, по което не се разбраха двете страни, е това, около което е и най-големият спор - дали да се прави промяна на предназначението на горски територии, когато става въпрос за спортни съоръжения. Но смятаме, че сме в режим на активен диалог и се надяваме, че този диалог до понеделник ще доведе до резултат”, обясни министър Найденов.
Именно скандалните промени в Закона за горите, които позволяват да не се променя предназначението на горите при строеж на ски писти и лифтове, предизвикаха гнева на гражданите, които две вечери подред блокират движението в кръстовището на „Орлов мост” в София, а за тази вечер е планиран нов протест.
По думите на Мирослав Найденов, повече от два часа са продължили разговорите между премиера и екозащитниците, като са били засегнати всички спорни моменти около лобистката поправка в Закона за горите. „Разговаряхме по всички спорни аспекти от поправката в Закона за горите. Обсъдени бяха четири точки, по три беше постигнато споразумение – по отношение на разрешаването на сеч до 20 декара, без лесоустройствен план. Това беше аргумент на опозицията, с който парламентарната група на ГЕРБ се съобрази. Постигнато е споразумение и по отношение на корекциите на корита на реки – да не се засягат ценни видове. Приехме и една техническа поправка – когато се извършва планова сеч в горски територии, тя да не надхвърля прираста на гората”, поясни още земеделският министър.
Природозащитниците са поели ангажимент да разяснят на протестиращите граждани довечера посоката на разговорите и постигнатите договорености с управляващите, но въпреки това активистите са категорични, че протест довечера ще има.Изглежда масовата протестна проява е принудила премиера да преосмисли позицията си, след като по-рано днес той заяви, че „няма да спре инвестирането в зимния туризъм” и прикани протестиращите да се преместят пред Народното събрание или Министерски съвет.По думите на министър Найденов, в 10:00 часа в понеделник в Министерски съвет ще се проведе втора среща между природозащитниците и представителите на ГЕРБ.




Гласувай:
0



1. juliata - Цитирам коментар (не от мен) по т...
16.06.2012 00:06
Цитирам коментар (не от мен) по темата в друго интернет пространство:
"ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ Е, че Министерски съвет не може нищо да забавя! Според Конституцията:

Чл. 98.
Президентът на републиката:
4. обнародва законите;
---
Чл. 101.
(1) В срока по чл. 88, ал. 3 президентът може мотивирано да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане, което не може да му бъде отказано.
(2) Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители.
(3) Повторно приетият от Народното събрание закон се обнародва от президента в 7-дневен срок от получаването му.
---
Чл. 88.
(1) Законите се обсъждат и приемат с две гласувания, които се извършват на отделни заседания. По изключение Народното събрание може да реши двете гласувания да се извършат в едно заседание.
(2) Другите актове на Народното събрание се приемат с едно гласуване.
(3) Приетите актове се обнародват в "Държавен вестник" не по-късно от 15 дни след приемането им.

Тоест, САМО ПЛЕВНЕЛИЕВ и НС могат да променят закона вече. А Подзаконовите разпоредби не са никаква гаранция! Искаме да разберем какви ще са механизмите за връщане на Закона за нова дискусия и ясно изявление от Президента.

Поздрави,
Андрей Ралев"
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1031623
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930