Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2012 11:29 - Коледни и новогодишни традиции по света
Автор: afrodita1 Категория: Новини   
Прочетен: 1274 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Автор: Vsekiden.com     image Дядо Коледа и помощникът му Черен Петър в Холандия image Дънерите "caga tio" в Испания image Традиционният норвежки козел
  • image
  • image
  • image

 

Коледните и новогодишните празници са очаквани с нетърпение от всички хора по света. Не само заради подаръците, които получаваме, но и заради онзи необясним дух и невероятната еуфория, които ни завладяват тогава. Коледа и Нова година се празнуват във всички краища на света, но по различен начин. У нас основните обичаи са коленето на прасе, отсичането на крушов пън (бъдник), коледната трапеза с постни ястия, краваите, сурвакането на Нова година, тегленето на късмети и т. н. Интересното е, че в миналия век в много страни на Западна Европа, емблематичният Дядо Коледа не е бил веселият добряк, какъвто днес го знаем. Дядо Коледа символизирал някакво зло, сурово и страшно същество и с него плашели децата. Добрият Дядо Коледа се появил едва във втората половина на 19-ти век.

 

 

Как празнуват по света?

 

 

Италия

 

 

Италианската традиция повелява не да се украсява елха с гирлянди и играчки, а дървена пирамида, на която се слагат плодове. Правят и специални сладки. В някои части на Италия, Испания и Португалия се изнася макет на библейския град Витлеем. Освен Мария, Йосиф и Иисус, в сцената присъства и така наречения "caganer". Той представлява малка фигурка, запечатана в доста деликатна поза- докато се изхожда по голяма нужда. Точният произход на тази шега не е съвсем ясен, но традицията съществува още от 18-ти век. През последните години пък фигурките често носят образи на известни хора.

 

 

Япония

 

 

Японците считат за лоша поличба, ако получат червен плик или коледна картичка с преобладаващ червен цвят. При тях известията за починал близък пристигат в червени пликове, така че внимавайте какво пращате на японските си приятели. В страната съществува стара традиция, когато настъпва Новата година да бият камбаните на погодите в градовете и селата 108 пъти. Сега този звън се предава по радиото. След последния звън хората си лягат, за да се събудят в зори. Тогава с лъчите на изгряващото слънце излизат на улиците и посрещат Новата година. Онези, които по това време още спят, не могат според поверието да разчитат, че настъпващата година ще бъде щастлива за тях. Ако дете нарисува това, което желае и сложи рисунката под възглавницата си, желанията му ще се изпълнят. На новогодишната трапеза в Япония се поднасят тънки дълги макарони, които символизират благоденствие, ориз, който означава изобилие, шаран - сила, фасул - за здраве. Японците вярват, че за да са щастливи през Новата година трябва да върнат всичките си дългове.

 

 

Норвегия

 

 

В нощта на Коледа всички метли в Норвегия се крият. Местните считат, че вещиците и злите духове излизат през тази нощ и ако си намерят метла, която да яхнат, ще вилнеят и пакостят през цялата година. Традиция в скандинавските страни е да правят Коледен козел. Корените на тази традиция могат да бъдат проследени до времето преди християнството да навлезе в Северна Европа. В скандинавските страни козелът е символ на бога Тор, чиято колесница била теглена от два козела. Така в Швеция, Норвегия и някои други северни страни всяка година по Коледа могат да се видят не елените на Дядо Коледа, а предимно декорации и фигури на митичните козли. В центъра на шведското градче Галве всяка година се издига 13-метров сламен козел. Традиционна коледна шега пък е да прекараш коледния козел в двора на съседа си без да те забележи.

 

 

Холандия

 

 

Свети Николас подарява своите подаръци в Белгия и Холандия на 5 декември. В тези страни този ден е по-специален от Коледа. Коледното дърво се украсява на 24 декември и подаръци се раздават на Бъдни Вечер или Коледа от Дядо Коледа и помощникът му Черен Петър.

 

 

На новогодишната трапеза в Холадния се поднасят понички със стафиди. Такива понички се пекат само тогава. В полунощ всички кораби, намиращи се в пристанищата на страната приветстват със сирените си настъпващата Нова година. 

 

 

Испания

 

 

В Каталония на Коледа си имат една доста странна традиция, наречена "Caga Tio". Започва се с издълбаването на дънер, който се поставя на четири дървени крака и му се рисува усмихнато лице от едната страна. Всяка нощ от 8 Декември нататък, дънерът се "храни" с лакомства и се завива с одеяло, за да не настине. Тогава на Коледа, дървеното човече се хвърля в камината, удря се с пръчка и му се нарежда да пуска лакомства. Докато семейството дружно налага коледната пинята с пръчки, всички пеят традиционна за случая песничка, с която окуражават дънера да пусне повече бонбони и близалки.

 

 

В навечерието на Нова година, испанците имат традиция да изяждат 12 зърна грозде (или uvas), лапвайки по едно зърно на всеки удар на часовника, отброяващ часовете до полунощ. Счита се, че този ритуал осигурява добро здраве и просперитет за всеки от месеците на новата година. В някои от по-големите испански градове хората се събират на градския площад и ядат заедно гроздовите зърна, докато си предават един на друг бутилки с кава, вид леко газирано каталунско вино с бял или розов цвят.

 

 

Германия и Австрия

 

 

В Германия и Австрия коминочистачът и свинята се смятат за символи на щастието. Твърди се, че преди време на новогодишния празник, ако се появял коминочистач, хората тичали след него, стараейки се да го докоснат и да се нацапат със сажди. Вярвали, че това носи щастие. Във Виена всяка година се излива специален медал - сувенир на който е изобразено как дете язди свиня.

 

 

Една от традиционните играчки за елха в Германия е тази с формата на краставичка. Играчката се крие в елхата на Бъдни вечер и на Коледа децата се редуват да я търсят. Който я намери получава допълнителен подарък.

 

 

Уелс и Шотландия

 

 

По древен обичай главата на семейството разтваря широко вратите на къщата при последния удар на часовника на Нова година. Той пропуска старата година и кани Новата да влезе. Традиция е в новогошната нощ да се ходи на гости. Смята се за лошо предзнаменование обаче, ако първа прекрачи прага жена. Това предвещава неприятности. Нежелани първи гости са и русите мъже. Чернокосите, дошли първи, домакинята посреща с отворени обятия, те носят щастие и успех. Хвърлянето на бучка въглища е задължително - огънят на домакинята никога да не загасва.

 

 

Още преди появата на Коледа, в Уелс се е провеждал доста интересен езически обичай. Хората взимат череп от кобила или магарица, закачат го в края на дървена пръчка и опъват бял плат, който да покрие и човека. За уши може да се пришият две черни парчета, а за очи се слагат зелени шишета. Група от 5-6 човека, заедно със Сивата кобила, обикалят по къщите и пеят традиционни песни. Пред всеки дом се провежда надпяване, при което домакините и гостите си разменят остроумни рими докато някой не се откаже. Коледарите почти винаги побеждават и тогава им се разрешава да влязат в къщата, за късмет и благополучие. Ако все пак се случи да загубят, те започват да пеят песен, с която се молят да ги пуснат.

 

 

Кой празнува Нова година през друг месец?

 

 

Индия

 

 

В Индия празнуват Нова година в средата на месец октомври. В този ден никой не трябва да прави злини, да избухва и да се сърди. Смята се, че какъвто си през първия новогодишен ден, такъв ще бъдеш през цялата идваща година. При тях няма елхи, нито Дядо Коледа, а бенгалски огньове осветляват градовете в най-красиви багри.

 

 

Етиопия

 

 

Нова година се празнува през първата седмица на септември и съвпада с жътвата. С песни и игри етиопците се събират на края на градове и села. Всеки носи сухи клонки, вързани в снопове, които нарежда в големи купени и ги подпалва. Около тях празнуват, пеят и танцуват.

 

 

Иран

 

 

Нова година се посреща през март. Гърмят топове, подреждат се тържествени трапези, на които задължително има чаша. В чашата плува зелен лист и жива риба - символи на живота и дълголетието. В момента в който топовете известяват края на старата година, всеки трябва да държи в ръце сребърна пара. Вярва се, че този, който не направи това, цялата година ще прекара вън от родината си.




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1024676
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031