Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2011 13:09 - Центърът на Кайро се превърна в бойно поле
Автор: afrodita1 Категория: Политика   
Прочетен: 497 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.01.2012 17:02


Това  положение вече е настояща революция...
image
 

Бронирани машини на египетската армия навлязоха сред демонстрантите на площад "Тахрир" в центъра на Кайро, след като привърженици на Хосни Мубарак откриха огън с автоматични оръжия срещу противниците на режима. Военните използваха водни струи, за да разделят двата противникови лагера, съобщи БНР. Войниците изградиха и буферна зона в опит да спрат насилието, като враждуващите лагери са разделени на разстояние от около 80 метра. Неутралната зона е осеяна с големи камъни, с които двете групи се замерят.

Тази сутрин поддръжници на Мубарак с ножове и тояги са се отправили към площада от квартал Газа, който е на отсрещния бряг на река Нил.

"Мюсюлманското братство", което е смятано за най-добре организираната опозиционна сила в Египет, призова правителство на националното единство с участието на всички политически формации да замени сегашното управление. Ислямистката групировка, чието възможно идване на власт тревожи западните съюзници на Египет, досега не афишираше позициите си, посочва Ройтерс.

В декларация, прочетена днес по сателитния канал Ал Джазира, Братството подчерта, че е за сваляне на сегашния режим и формиране на правителство на националното единство. "Отказваме да преговаряме с правителството, тъй като то изгуби своята легитимност", се казва в текста.

Правителството на Египет отрече твърденията, че е участвало в мобилизирането на привържениците на Мубарак да нападнат антиправителствените демонстранти. Египетската телевизия цитира премиера Ахмед Шафик, че започналите вчера прояви на насилие на площад "Тахрир" ще бъдат разследвани. 

Най-малко петима души са загинали, а 15 са пострадали при подновяването на сблъсъците тази сутрин, съобщиха ИТАР-ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Над 1500 души са пострадали при вчерашните сблъсъци в центъра на Кайро, съобщи лекарка от полева клиника, разположена в джамия близо до епицентъра на боевете.
По-рано здравният министър на Египет Ахмед Самех Фарид съобщи за
611 пострадали и трима загинали.

САЩ призоваха всички американски граждани да напуснат Египет незабавно.

Египетската армия бе обградила снощи площада с танкове, за да запази реда, но до тази сутрин военните не се бяха намесили. Сблъсъците на площада продължиха и през нощта, като от време на време се чуваха изстрели, а нощното небе се осветяваше от хвърлените запалителни коктейли. След кратко затишие на площада отекна автоматична стрелба.

Най-малко 145 души са убити в Египет от началото на сблъсъците досега, а според върховния комисар на ООН за човешките права Наванетем Пилай броят на загиналите може да наближава 300 души.
"Това място много скоро ще се превърне в кланица, ако армията не се намеси", коментира пред Ройтерс демонстрантът Ахмед Махер.

Група чешки туристи са се спасили с бягство от разярена тълпа в египетския курорт Хургада. Двама от тях са се отървали като по чудо от побой, съобщи водещ от чешко радио.

На 1 февруари правителственият самолет прибра от Кайро 63-ма българи, а ден по-рано се върна
друга група от 90 наши сънародници, които бяха извозени със самолет на авиокомпанията "България ер" от курорта Хургада.
http://dnes.dir.bg/news/egipet-protesti-arabskia-svjat-7916975?nt=13


Тагове:   поле,   Кайро,   Център,   бойно,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1024649
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031