Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2011 21:10 - Свободно развитие за Египетския народ
Автор: afrodita1 Категория: Политика   
Прочетен: 665 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.01.2012 16:48


Мохамед Хосни Мубарак, който е бивш генерал на  военновъздушните сили, става президент на Египет след убийството на Мохамед Ануар Садат на 6 октомври, 1981.
 На 12-ти Фев 2011 година Мубарак подаде оставка и прехвърли президентските правомощия на Висшия военен съвет,  в който влиза  елита на генералския  корпус на Египет.  Президента Мубарак беше най  "дългосрочния  "  президент на Египет от времето на Мохамед Али Паша, управлявал Египет през 1805-1849.
Когато на времето , преди  30 години Мубарак дойде на власт ,  неговото управление бе белязано от авторитаризма, позовавайки се на извънредни закони, както и  на ограничаването на гражданските права и личната свобода. Когато държавата беше в "извънредно положение,  правителството имаше неограничена власт.  Законът за "Спешно положение" се използваше  предимно от правителството, за да нанесът "удар"на "Мюсюлмански братя" и на други политически партии и официално да отрече тяхното  участие в изборите. режима на Мубарак е използвал "Мюсюлманските братя" като " плашила" да устои на натиска от страна на САЩ и ЕС, които както се твърдеше, искаха правителството да отмени спешните закони и  да проведе демократични реформи. Затова Мубарак успя да запази властта за дълго време, въпреки многобройните обвинения в корупция.
От самото начало на режима Мубарак стана зависим от САЩ  в икономически, политически и военно отношение. Египет с него се превърна в една изостанала и упаднала  страна. Египет,  обезпечаваше сигурността в региона , в  САЩ, и в " Израел.
. Египет играеше ключова роля в предотвратяването на бъдещи регионални конфликти и за постигане на стратегическата цел на САЩ - ". В Израел" играе роля за  отстраняване  от политическата сцена в Близкия изток,на  Арабската република като потенциална заплаха
 Като награда за мир с Израел, Египет получаваше всяка година , щедра финансова помощ от 1,8 милиарда щатски долара . Разбира се, тази сума не може да се сравни с 3 млрд. долара, които получава " Израелското правителство" от правителството и Конгреса.
От началото на  властването на  Мубарак ,  населението на Египет се увеличи до 80 милиона души  от 1981г насам . Липсата на ефективно планиране , също така и  корупцията, преведоха  икономиката на бившия лидер на Африканския континент в упадък, и  превърнали Египет в страна, загубила влиянието си в Судан, Сомалия и Еритрея и неспособна да помага на палестинците в борбата им с Израел,  притежаващ политическо и военно превъзходство в региона. "Израел" е не само превъзхожда  Египет по  икономически резултати, но дори и го прережда по военна сила. Липсата на  демокрация доведе до корупция  и причини щети на икономическия растеж и политическата стабилност.
Бъдещето на Египет зависи от създаването на съвременната икономика, заедно с която ще се развиват икономическите и политически свободи: право на свобода на словото, на събранията и религията.
Сега, пред Египет  се отварят големи перспективи. Да вземем, например, страни като Турция и Иран, Египет не се сравнява с никоя от тях. В Турция,  заемаща 17 място в света - има единствената модерна икономика в целия регион. В съответствие със стандартите на НАТО  Турция разполага с модерна военна  армия   , престижа на Турция в света непрекъснато нараства. Иран също е страна, където на регионално ниво има икономическо възстановяване и растеж на военната мощ.
Египет има два избора : или да остане държава-" слуга  " ,подчиняваща се на САЩ, или да попадне   в сферата на влияние на Русия, ако в плановете на новите лидери не включва съживяване на Египет като политически, икономически и военен център на влияние в региона. Тази цел, на свободно развитие , може да бъде постигната единствено, ако новите лидери ще смятат икономическото развитие на страната като свободата  , която заслужава египетския народ. image

 



Тагове:   народ,   развитие,   египетски,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1024372
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031