Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2011 21:28 - Израелски войници арестуваха 11 участници в протест срещу разделящата Стена
Автор: afrodita1 Категория: Политика   
Прочетен: 598 Коментари: 0 Гласове:
-1

Последна промяна: 03.01.2012 16:12


imageПротестни шествия срещу разделящата Стена бяха организирани в днешния петъчен ден в селата Ал-Массара, Билин, Нилин и Наби Салех, както и в старата част на град Хеброн, съобщава информационна агенция „Пи Ен Ен”.

Израелски части използваха сълзотворен газ и звукови бомби срещу протестиращите в град Хеброн. В протестното шествие участваха десетки палестинци, както и международни и израелски активисти. Те издигнаха лозунги за отварянето на улица „Шухада”. Израелските власти държат тази улица затворена за палестинци от десет години и само еврейски заселници имат право да я ползват.

Когато шествието на протестиращите достигна улица „Шухада”, израелските войници нападнаха демонстрантите и арестуваха 10 човека, включително и един палестински журналист. При разпръскването на протестното шествие много хора бяха ранени. Местни младежи влязоха в сблъсъци с израелските войници, а палестинската полиция, която контролира части от града, възпря младежите и не позволи на присъстващите журналисти да правят снимки, посочи очевидец.

В село Ал-Массара, разположено между Витлеем и Хеброн, израелски части не позволиха на демонстрантите да влязат в своите земи, върху които Израел строи продължението на разделящата Стена. Войниците принудиха протестиращите да се върнат обратно в селото. Към местните жители, които всяка седмица провеждат демонстрация срещу разделящата Стена, се присъединиха и симпатизанти от Израел и международни организации.

В селата Билин, Нилин и Наби Салех, разположени в централната част на Западния бряг, протестното шествие срещу Стената издигна и лозунги срещу ветото, наложено миналата седмица от САЩ върху проекторезолюцията на Съвета за сигурност към ООН за заселническите селища, както и призиви в подкрепа на либийския народ.

В село Билин подобни протестни шествия се провеждат всеки петък през последните шест години. В протестите участват и чуждестранни и израелски активисти. Шествието започна след обедната молитва и участниците стигнаха до пропускателния пункт в Стената, която отделя местните жители от техните земеделски земи.

Разположените на пропускателния пункт израелски войници нападнаха хората със сълзотворен газ и гумени куршуми. Един местен жител беше ранен в ръката, а много други потърсиха медицинска помощ след като вдишаха сълзотворния газ. През 2007 г. Върховният съд на Израел постанови, че продължението на Стената в Билин не е законно и трябва да се промени неговото трасе, така че половината от земите на хората, отнети заради изграждането на Стената, да бъдат върнати. До момента израелската армия отказва да изпълни това съдебно постановление.

В близкото село Нилин, чуждестранни участници, включително и от Израел, се присъединиха към шествието на местните жители. Няколко от протестиращите също бяха обгазени от сълзотворен газ.

Двама души бяха леко ранени, а един израелски активист беше арестуван от израелски части, които нападнаха ежеседмичното протестно шествие в Наби Салех срещу Стената и заселническите селища. Израелските войници използваха сълзотворен газ и звукови бомби, за да принудят хората да се върнат обратно в селото, след което нападнаха и къщи на местни жители със сълзотворен газ. Протестното шествие приключи със сблъсъци между местни младежи и израелските части.
.bg




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1024552
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031