Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2011 20:28 - Ефектът на червея
Автор: afrodita1 Категория: Политика   
Прочетен: 713 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.01.2012 10:39


Яна Бюрер Тавание за това, че не можем просто да гледаме как някакви хора си честитят рождения ден на Хитлер. И за разни други неща    image  

Яна Бюрер Тавание. Бе журналист в Тема, ре- дактор в Капитал и гла- вен на Light-а, ама за кратко. Следи човешките права и хората с умст- вени увреждания. По- следно ни разтърси с разследването си „Буни- ща за забравени хора”, за което взе стипендия от фондациите Робърт Бош, ЕРСТЕ и Балканска мрежа за разследващи репортажи. Внимава за комуникациите в Бъл- гарски хелзинкски комитет.

 

Набързо и грубо обяснявам: eфектът Дънинг-Крюгер е когато тъпи хора правят лоши избори и стигат до грешни заключения, но тъпотата им пречи да осъзнаят грешките си. Съответно тъпите хора чувстват въображаемо превъзходство, оценявайки способностите си над средното, много над реалното им ниво; докато умните, квалифицирани хора подценяват способностите си, страдайки от въображаема малоценност. Тоест наличието на качества може да отслаби самоувереността и да бие два шамара на самочувствието, и обратното - най-най-най-тъпите копелета, нещастниците без мозък и в гръбначния стълб, онези, които гледат света от перспективата на червея, именно те да се чувстват над всички. 

Холокост !!!*
Smyrt za ciganite i turcite !!!
da mrat gadnite cigani!!!
Happy Birthday Fьhrer!
umrete cigani gadni!!!!
ne 4e ne6to ama hitler trqbva se varne
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН ФЮРЕР НАШ !!!
Неска голям ден! 122 години от Рождението на Хитлер и 135г от Априлското Възстание!
напред народе ние българи ли сме или какво урааааааааааааааааааа

Тази седмица едни хора поискаха смърт за едни други хора само защото етносът им не е като техния. Но няма последици.

Пак тази седмица едни хора
смазаха от бой едни други хора, защото вярата им не е като тяхната. Нищо, че вероизповеданието е регистрирано в България. Нищо, че тези други хора стояха в молитвената си зала и дори не вдигнаха ръка, за да ударят обратно в защита. Смазаха ги. Биеха ги с усмивкa, сновяха напред-назад с тела, настръхнали от адреналин, и мозъци, сковани от малоумие. И всичко това пред камери, без дори да си крият лицата. Но няма последици.

През последните месеци все по-честo чуваме за нападения над бежанци, чернокожи, гей хора. Викове като „турците вън" и „смърт за циганите" стават все по-силни, хора все по-малко се притесняват публично да изразяват откровено расистки и фашистки възгледи. Но няма последици.

Пардон. Не „но няма последици". А „защото няма последици".

Бездействието на полицията, прокуратурата, а и на съда; мълчанието на обществото и неадекватността на медиите - това са големите торби с лайна, които подхранват плевелите на неонацизма.

И - o, да, засяга те. Защото сега са ромите, турците, гейовете и чужденците, но утре ще са убежденията ти, прическата ти, цветът на косата ти, дрехата ти. Или тези на детето ти. Ще е всичко по-различно от сивaтa униформеност, която възбужда нацюгите. И аргументите им ще са същите като сега. Разкървавящо немощни. Смазващо кухи. Разбиващо комплексарски. Ще са, ако им позволиш да бъдат, разбира се.

Защото на Острова на неебателността, където повечето от нас са се изселили да живеят, времето е винаги хубаво. Но ако, излегнат на слънчевия плаж на своето спокойствие, за момент се заслушаш внимателно, някъде от далечината, отвъд равния шум на вълните, ще чуеш предупреждението за цунами.

*Цитатите са от Facebook страницата на събитието Национален протест срещу циганизацията на България!", планиранo за 8 май 2011, който към 20 април имаше 8700 потвърдили присъствие, 3200 колебаещи се и 4100 заявили неприсъствие. Можеш да рипортнеш страницата тук - най-долу, Report event.

 

Този текст изразява личното мнение на неговия автор и не представлява непременно позицията на Български хелзинкски комитет.



Тагове:   ефект,   НА,   червея,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1024698
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031