Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2011 21:57 - Палестина наднича към мира през България
Автор: afrodita1 Категория: Политика   
Прочетен: 702 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 03.01.2012 09:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   

image



Наред с проекти за сътрудничество Махмуд Абас и Рияд ал-Малики донесоха при гостуването си в София  и непосилното бреме на близкоизточния проблем. Позицията на българските власти по него е в пълно съзвучие с европeйската



На 13 и 14 юли България се превърна в спирка по международния път на висша палестинска делегация в търсене на подкрепа за каузата на мирните преговори с Израел. Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас, външният министър Рияд ал-Малики и други правителствени лица посетиха София и бяха радушно посрещнати от президента Георги Първанов, премиера Бойко Борисов и външния министър Николай Младенов. Разговорите и изявленията по повод срещите бяха обнадеждаващи за двустранните отношения, но над политиците витаеше призракът на липсващия вече от 62 години мир в Близкия изток.
Високопоставените палестински пратеници преди София бяха в Букурещ, а оттук потеглиха към Кайро. Египет посредничи за търсеното помирение между управляващия на Западния бряг на р. Йордан “Фатах” на Абас и враждуващата с него групировка „Хамас”, която контролира ивицата Газа. Взаимният компромис с ислямистите от „Хамас” е особено важен, за да се проведат планираните за тази година местни избори на цялата територия на Палестина, но той е от голямо значение и за мирния процес с Израел. Разговорите за мира биха били истински ефективни само ако всички важни палестински партии се ангажират с резултатите от тях.  
По същото време в Брюксел министър-председателят на Палестинската автономия Салам Фаяд имаше срещи с политици от Белгия, която е ротационният председател на ЕС, и с европейски представители. ЕС е сред силите, които най-последователно подкрепят снемането на блокадата над Газа – важна точка от борбата на Автономията за политическо утвърждаване. Изглежда, че именно от България и Румъния – две страни от съюза с традиционно добри отношения и към арабския свят, и към Израел, палестинските политици очакват подкрепа за каузата на мира с Тел Авив.
Втората визита на Махмуд Абас в страната ни след посещението му през 2007 г. потвърди балансираната позиция на България по близкоизточния конфликт. Тя включва твърдо заявената от президента Първанов подкрепа за създаване на

независима палестинска държава

 В контекста на последните събития след израелското нападение над международната Флотилия на свободата и буксуващите индиректни преговори между палестинци и израелци ролята на България като балансьор нараства и заради активното й сътрудничество с еврейската страна.
Добрите отношения между София и Тел Авив накараха самият Абас да заяви, че оценява позитивно връзките на всяка една държава с Израел, защото се надява, че те ще подпомогнат решаването на проблема в Близкия изток. Българският му домакин Първанов изрази подкрепа за пълно премахване на блокадата в Газа, но поясни: „Всяка подкрепа ще бъде изразявана категорично, но дипломатично, ненатрапливо, защото винаги има страни, които по-скоро експлоатират палестинската кауза, отколкото да подпомагат решаването на близкоизточния процес. Но България не е от тях.”
Облекчаването на блокадата на Газа бе оценено от министър Ал-Малики като стъпка в „правилната посока”, но според него това не е достатъчно. В духа на официалната политика на ЕС Първанов пък се застъпи за отваряне на нови сухопътни гранични пунктове по границите на блокираната Ивица.
С колегата си Махмуд Абас Първанов се договори да се подпомогне обучението на палестински младежи в български вузове, макар и не в такива мащаби, каквито са били характерни преди 1989-а. Президентите обсъдиха още възобновяване на договори в областта на културата, икономиката и информационните технологии. Български строителни фирми ще могат да участват в изграждането на инфраструктурни проекти в Палестина.
Ново сътрудничество на двете държави ще има и в сферите на сигурността и бизнеса. България може да обучава палестинските сили в рамките на помощта, която ЕС оказва за изграждане на институциите на Автономията. Това съобщиха външните министри Рияд ал-Малики и Николай Младенов. Посещението ще доведе още до създаване на двустранен съвет на бизнесмените, заинтересувани от проекти с другата страна, който ще действа като част от българско-палестинската смесена междуведомствена комисия.
Николай Младенов, отново в рамките на линията на ЕС, възнамерява да посети в най-скоро време Палестина, и най-вече ивицата Газа. Инициативата е по покана на Израел и включва външни министри на страни от ЕС. Сред тях са и ръководителите на дипломациите на Италия, Великобритания, Германия, Франция, Испания. Целта е министрите от Европа да се запознаят отблизо със ситуацията в изолираната територия след облекчаването на блокадата срещу нея.
България подкрепи решаването на близкоизточния проблем чрез съвместно съществуване и на палестинска, и на израелска държава.

Страната ни насърчи преките преговори

между двете страни. Този подход стана актуален след срещата на американския президент Барак Обама и израелския премиер Бенямин Нетаняху от началото на юли. Двамата се обявиха за преминаване от непреки преговори с посредничеството на САЩ  към директни. Такива вече имаше, но те бяха прекъснати преди 18 месеца - след военната офанзива на Израел в Газа.
Позицията на палестинската страна по преговорния процес изрази външният министър Рияд ал-Малики в лекция пред Дипломатическия институт в България. Непосредствено преди нея първият дипломат на Палестинската автономия изглеждаше в много добро настроение. На няколко пъти нарече колегата си Младенов на малко име - Николай. А въпрос на „ТЕМА” за съдбата на палестинците, завършили преди години висше образование в България, видимо развълнува дипломата. Той се впусна в дълги изброявания на български възпитаници, достигнали влиятелни позиции в администрацията на Автономията. В списъка попаднаха министърът на труда, който бе член на делегацията, съветници на президента и на министър-председателя на страната и дори шефът на полицията в Палестина. Според Ал-Малики става дума за стотици, ако не хиляди палестинци, които са градили мостове между двете ни страни и дори много от тях са се върнали у дома с български съпруги. По подобен начин в Букурещ Махмуд Абас подчерта, че палестинците, учили в Румъния, са се върнали после у дома не само със знание, но и с „красиви невести”. Човешкият аспект на двустранните отношения обаче не можа да засенчи чисто политическия.
Той бе широко застъпен в лекцията на Ал-Малики на тема: „Близкоизточният мирен процес и палестинско-израелските преговори”. Със самочувствието на експерт в политиката и дипломацията палестинският министър  подчерта двата основни проблема на Израел от създаването му до днес:

признаването му като държава и неговата сигурност

Тел Авив смятал, че ако армията му е достатъчно силна, за да гарантира сигурността, автоматично ще последва международното му утвърждаване. Според Ал-Малики е точно обратното – най-добрата сигурност е в признаването на Израел и съответно в създаването на палестинска държава.
Как обаче министърът гледа на идеята за преки преговори с Израел - поредната промяна на формата на дискусиите, които през май започнаха с посредничеството на САЩ? „Защо са ни директни преговори, ако ще повторим отново същите грешки? Знам, че манталитетът на израелските преговарящи не е променен. Докато процесът е един и същ, просто ще загубим ново време”, не скри скепсиса си Ал-Малики. Той припомни, че палестинците са разигравани вече 19 години – от 1991 г., когато за първи път се провеждат разговори за мир в Мадрид.
Дипломатът сякаш напълно съзнателно провокира публиката, и по-точно приятелите на Израел в нея с думите: „Мисля, че знаете, че Израел работи срещу собствения си интерес.” Сякаш искаше да ги накара да притиснат познатите си сред управляващите в близкоизточната държава, за да омекне позицията й.
Имаше и по-директни изказвания в тази посока. На срещата си с бившия външен министър Соломон Паси например и Абас, и Ал-Малики наблегнаха, че много разчитат на българската еврейска общност да повлияе благотворно на Израел за по-ефективен мирен диалог с палестинците.
Липсата на резултат в преговорите до този момент е сред главните проблеми на умерените палестинци от „Фатах”. Те са между чука и наковалнята, като от едната страна са традиционно трудните за преговори израелски представители, които още битуват в палестинското съзнание като “колонизатори”. Другата крайна позиция, с която компромисът изглежда не по-малко труден, са радикалите от „Хамас”.
През 2006 г. „Хамас” спечели парламентарните избори и сформира коалиционно правителство с „Фатах”. Година по-късно ислямистите се счепкаха с по-умерените си сънародници и със силата на оръжието прокудиха бойците на „Фатах” от Газа. Но пък Махмуд Абас ги изгони от властта в Палестинската автономия и назначи кабинет на своята партия. Сега, докато „Фатах” се чуди как да намери пътя към мира с Израел, организации с база в Газа като „Хамас” и „Ислямски джихад” отричат компромиси, които ще навредят на правото на съпротива срещу окупацията.
Разнобоят в палестинските организации застрашава самата легитимност на управляващите в окупираните територии, защото планираните за тази година избори просто не може да се проведат на цялата палестинска територия. В интервю за иранската англоезична телевизия Press TV говорителят на „Хамас” Мушир ал-Масри подчертава: „Тези избори ще са неконституционни, защото правителството в Рамала е неконституционно.” Според гласа на “Хамас” управлението на „Фатах” на Западния бряг е подобно на „железен юмрук” и резултатите от изборите щели да са предопределени.
Външният министър Ал-Малики пък е на мнение, че за „Хамас” изборите са

„еднократен изстрел”

– след като веднъж са ги спечелили, няма да позволят да се проведат отново. За него „Хамас” са изпълнители на волята на външни сили, а не следват вътрешните необходимости на палестинското общество.
При дух на взаимни обвинения едва ли може да се очаква скорошно помирение между двете главни палестински организации. Ал-Малики очерта формата, под която то може да се случи - чрез подписването на т.нар. Египетски документ. Съглашението предвижда създаване на правителство на националното единство и възстановяване на властта на Палестинската автономия над Газа. „Хамас” обаче се бои, че неговото военно крило може да бъде разпуснато съгласно документа, съобщи през юни Ройтерс. Но докато „Хамас” иска промени, Египет и „Фатах” са твърди, че споразумението трябва да бъде подписано такова, каквото е в момента.
Сега, въпреки че де факто има две Палестини, международно признатата администрация е една и тя продължава усилията си за мир. Самите радикали от „Хамас” не оспорват конституционния мандат на президента Махмуд Абас да води мирните преговори, поясни в София министър Ал-Малики. След което палестинският дипломат добави: „В момента, в който президентът постигне мирен договор с Израел, споразумението трябва да бъде представено на референдум. Народът трябва да реши дали да го подкрепи или не. А президентът отново по конституция ще трябва да приеме резултатите от въпросния референдум.”

 


Тагове:   България,   мир,   палестина,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1031825
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930