Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2012 20:40 - Гръцката полиция под пара за парадите по случай националния празник
Автор: afrodita1 Категория: Политика   
Прочетен: 1028 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

източник Без Лого

image

 

В състояние на повишена готовност е от днес полицията в района на Атина. Целта на засилените мерки за сигурност е безпрепятственото провеждане на ученическия и военния парад по случай националния празник на Гърция в събота и неделя.

Трибуните за официалните лица в столицата бяха монтирани още в средата на седмицата. Но много общини обсъждат възможността да не монтират такива, поради опасенията от прояви на обществен гняв. Общините Волос, Родос и Сирос вече обявиха, че на парадите там няма да има трибуни. Инвалидите-ветерани от войните решиха да не участват в парада в знак на протест и не е изключено в самия ден и други групи да обявят подобно решение.

Според източници разполагането на драконовските мерки за сигурност ще започне още от петъчния следобед. Поне 4 000 полицаи ще са нащрек по време на двата дни. Те ще имат правото да осъществяват лични проверки на всички, които смятат за подозрителни лица, както и превантивни арести.

Мерки предприема и Атинският университет. Целта е да се предотврати превръщането на Юридическия факултет или други помещения в щаб на размирници, както се случи в нощта на 12 февруари, когато бяха нанесени сериозни щети на исторически сгради в Атина. Още от четвъртък различни извънуниверситетски формации са изпратили искания да им позволят да проведат заседания във факултета по време на критичните дни. Така деканатът на факултета реши той да остане затворен от петък до понеделник.

Полицейското присъствие в района около площад Синтагма няма да се ограничи само по време на парадите, то ще бъде денонощно. Едно от местата, които ще се охраняват строго е трибуната на официалните лица с цел да не се причинят щети през вечерните и нощните часове.

Все още се обсъжда дали официалните лица ще изминат маршрута от храма Агиу Дионисиу Ареопагиту до трибуната, която се намира пред паметника на Незнайния воин до парламента пеш или с автомобили.

Предвиден е и дежурен прокурор. Неназовани източници твърдят, че е дадена заповед за незабавно арестуване на всеки, който ще се опита да достигне до булевард Амалияс с цел да достигне до официалната трибуна или да попречи на нормалното провеждане на парада. От съображения за сигурност срещу трибуната ще се намират само хора, получили официални покани за участие и акредитирани журналисти.

Гражданите ще се намират на площад Синтагма, както и на улиците Отонос и Георгиос I-ви около него. Тези места ще бъдат охранявани строго от многобройни полицейски отряди, най-вече членове на силите за борба с масовите безредици, които ще трябва да осуетят всеки опит на когото и да е да достигне до булевард Амалияс.

По цялото продължение на парада ще се намират полицейски сили, а до тях-отряди за борба с масовите безредици, които ще предприемат действие ако гражданите се опитат да се насочат срещу представителите на властта. За тези случаи на полицията е дадена „свобода на действие” за налагането на реда и продължаването на парада. Всички полицаи ще имат право да използват палките си.

„Парадите трябва да се проведат на всяка цена! Никой от полицейските офицери няма да се качи на трибуната. Всички те ще насочват полицейските части. Ако някой се опита да разтури паради или да нападне официалните лица ще бъде обезвреден от най-близко намиращият се отряд за борба с масовите безредици. Дадени са заповеди за използване на палките и сълзотворен газ, ако станат сблъсъци. В извънредни случаи може да има превантивни арести на съмнителни лица. Ще бъде приложена догма за нулева търпимост”.

Това са заповедите на ръководството на полицията и министерството за защита на гражданите към всички полицейски сили в страната във връзка с провеждането на парадите. „Основната ни задача е да защитим провеждането на поне 300 паради в цяла Гърция и да няма извънредни ситуации. Никога досега не сме били изправени пред подобен проблем при провеждането на паради. Това е сериозен проблем, с който се сблъскахме при организаирането на плановете ни”.

Те са създали и конкретен план за защитата и евакуацията на присъстващите на официалните трибуни и района около тях. В готовност ще се намират и други специални служби като Службата за борба с тероризма, Службата за национална сигурност и други.



Тагове:   протест,   Гърция,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1024316
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031