Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2013 13:08 - Бъдеща държава- ще бъде ли ?
Автор: afrodita1 Категория: Политика   
Прочетен: 1230 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.02.2013 16:00


Държава-членка на бъдещето,  възможно ли е? Или всичко ще си остане същото или ако има нещо подобно на този нов тип на държава ,  то ще се съхрани ли на земята  човешкия род? Този въпрос зависи от нашия с вас  здрав  разум. Едно лице не може да се развие във вакуум и неговото развитие зависи изцяло от тези, които контролират държавата и обществото. Още  в края на 90-те години,  аз изключих   политика от  собствените си интереси, но сега съм принудена да преразгледам позицията си по този въпрос.
От времето на Аристотел и Платон,  почти не  се е променила  концепцията на държавата и политиката. Например Аристотел даде следното определение: "Политиката -  е наука за управлението на държавата, науката за най-висшето благо на човека и държавата. Целта на политическите  науки, е  за да се образоват хората във високи морални качества ". Изглежда, че това и сега  е актуално , но западната цивилизация  въз основа на гръко-римската цивилизация,  в продължение на 2340 години и все още не е постигнала до реализиране   и прилагането на тази дефиниция,   за които препядстваха и външни и вътрешни фактори, т.е. незрялостта  на онези, които са на власт. И  природата  и хората биваха  "завладявани ", където е била  печелившата страна  и дори когато тази полза е ясно ефимерна или  е отсъствала напълно. Ако всички те са били конкретни  хора, можеше да се каже, че това е направено от садистични импулси. След това, в края на Съветския период са започнали да се  сформират екологичните и социално оправдани  подходи, но на първата победа на корекцията всичко изведнъж  се забрави , и когато трябваше да обясни - казваха : "Когато ние решим икономическите проблеми,  то тогава ще се върнем  обратно към социалните и екологични проблеми."
Двадесет години са минали, но ситуацията се влошава. Не само въпроси, свързани с околната среда,  но и връзката  и  комуникация с местните общности са загубени, а пожарите  все  още  опожаряват горите и селата , и когато голямата  топлина вече не съществува, ясно е доказано . В същото време, Русия винаги е била силна  със своя народ , които живеят на голяма територия. Когато е  било трудно, им,а сега нашето правителство прави предпролетно  почистване и  бързо губи сила.

За държавата, Ленин пише: "Държавата - е машина за поддържане на върховенството на една класа над друга" (39, 73), "държавата е една машина на потисничество от един клас към  друг,  машина държаща  в подчинение  една класа  към други, подчинени класове" (39,75). За социалистическата държава, той казва, че е тяло на насилие на мнозинството над малцинството, а  Сталин продължи това, като показа примери на масово насилие, което още не е било  известно на човечеството. В резултат на това десетки милиони убити и  от стотици милиони са  отнели душата и ума, само за да лишат хората от  собственост.
Ето, нека да видим какво е държава и каква роля трябва да играе в обществото. Опциите минаващи  покрай нас, а именно състоянието на феодализъм и  робство на  държавата няма да се разглеждат. Нека започнем със древните.
Според Платон, "държавата е израз на идеята за справедливост" и мащаба на държавата (от най-доброто до   най-лошото ), според него, е, както следва:
- монархия (справедливата власт  на един човек);
- аристокрация (справедливата власт на  малцинство , най-добрите  гражданит);
- тимокрация -  (несправедливо управление на мнозинството - военните лидери и богати граждани);
- олигархия (несправедлива власт над малцинството от богатите);
- демокрация (справедлива власт на мнозинството на народа );
-тирания (несправедлива власт  на едно лице).
Разбира се, често има  и смесен тип  държава. За това един ученик и критик на Платон - Аристотел посочи и дори обяви  за най-подходящия вид на  политическа държава , тази  която се управлява от мнозинството, в интерес на общата полза . Този тип е като смес от олигархия и демокрация. Признаци на  такава държавно устройство, при Аристотел:
1. Правилото на мнозинството.
2. Умерено имуществен ценз  на управляващото  положение.
3. Избиране чрез гласуване.
4. Търговци и занаятчии да бъде лишени от политически права.
5. Преобладаване на средната класа. Според Аристотел елементите на държавата са:
1. Единна територия (които трябва да бъде малка по размер).
2. Колективни граждани. (Гражданин е този, който участва в законодателната и съдебната власт).
3. Армия.
4. Общи  акции.
5. Общо  възприятие на правосъдието
Това е в основата на концепцията на държавата и политиката, дошла  при нас от последния наличен източник на "западната цивилизация", в която ние  толкова внимателно и непохватно се опитваме  да попаднем  , но там , където съвсем не ни чакат...

Всички проблеми  се състоят в човешкото Нашето/  имперско мислене. За нас Държавата -  е идол, а ние я правим такъв , или тъпчем в калта, когато тя  престава да бъде идол. Това е господстващо  мислене  на народа, и от това не можем да избягаме . Все още не съм убедена че самосъзданието ни скоро ще се измени. Може би  в това има  определена сила, да вярваме  в царя, човек, който може да промени нещо, ако ние  не можем да променим себе си.




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1032813
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930