Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2010 14:15 - Магарешки медии за магарешки хора
Автор: afrodita1 Категория: Спорт   
Прочетен: 532 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.08.2010 14:16


Това може и да е една от най-странните статии, която ще прочетете в българска медия, още повече спортна. Не за друго, а защото в българското медийно пространство липсва каквато и да било самокритика, а и тематиката е твърде сериозна.

Конкретният повод, който ме провокира да напиша следващите редове е сутрешната минисага, която се развихри с малкия брат на Димитър Бербатов - Асен.

Историята на кратко:

Едно от най-жълтите английски издания, известно с омразата си към Бербатов, пуска поредната "сензационна" новина, че братът на звездния нападател е отвлечен от мафиоти. Статията е написана в стил "не се знае, знае ли се", а заглавието е манипулативно и достатъчно сензационно, за да докара достатъчно импресии и нови рекламодатели.

Последва мощна вълна, действаща на принципа на авторитета, добре известен за тези, които някога са чували за Теорията за дневния ред. Най-просто казано, медиите обичат да следват авторитета. Когато авторитетът изработи новина, тя се приема за даденост, а източниците не се проверяват. Следва вълнообразно разпространение. (Нека само припомня историята с кучето Мима - тогава цялата сага се отпуши от една статия във в. Труд, а почти всички български медии (особено електронните) едва не организираха отряди за убиване на "изверга", който впоследствие се оказа невинен.)

За финал, всички потърсени източници отричат информацията и следва повсеместно отричане.

Изводът?

Огромна част от българските електронни медии считат "Сън" за авторитет, за толкова голям авторитет, че не проверяват източниците. Имаше такива, които погледнаха със съмнение на новината, но нито една медия, нито една, не направи това, което всяка медия е длъжна да прави в подобна ситуация - да провери източника, дотолкова, доколкото капацитетът й позволява.

Нищо ново под слънцето, ще кажат мнозина. Често се случва медиите да пускат непроверена информация, да я променят после, така е защото се стремят към максимална актуалност. Ще кажат и ще сбъркат. Защото точно в този случай, има нещо много специфично, което показва колко точно подплатени са претенциите за висока журналистика на редица издания.

А именно, проверката на източниците можеше да бъде извършена от всеки един човек, който има компютър с интернет и знае как да търси в "Гугъл". Не са нужни контакти, не са нужни журналистически похвати, нужна е една най-проста проверка, която бързо показва, че новината е била публикувана още преди три дни в български сайт и то не кой да е, ами "Разкрития".

В българската медийна среда авторитетът на най-пошлия британски ежедневник е толкова голям, че може една новина, публикувана първо у нас, да стигне до по-големите ни издания едва след като премине през редакцията на "Сън". И ако си мислите, че заглавие като "Бербатов е поредният отвлечен" не е било забелязано на 26 юли, лъжете се. Било е забелязано, но просто не е било казано от "Сън". И в двата случая, разбира се, е еднаква глупост.

Имало е и други подобни изяви на "класни" медии. Ще има и занапред. В крайна сметка, факт е, че медиите се стремят да дават на хората това, от което имат нужда, а и както е казал великият селски ум: "Магаре от срам не мре!"
Gol.bg


Тагове:   медии,   магарешки,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1029386
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930