Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2013 08:57 - Изчезващите хора
Автор: afrodita1 Категория: Туризъм   
Прочетен: 2344 Коментари: 0 Гласове:
5



източник: Дейли Мейл


Британският фотограф Джими Нелсън обиколи света за 3 години, посещавайки 35 племена на 5 континента

Не че те са враждебни – често му предлагали водка, която той отказвал, защото не е пияч. Но след като не успява да ги убеди да позират за него, той решава да остави камерата си встрани и да играе ролята на благодарен гост. Резултатът не закъснял, той се напил до козирката и изпаднал в алкохолно вцепенение. Следващата изненада била, че се събужда в индианска колиба заобиколен от 30 души от племето Цаатан и с усещането, че ще му се пръсне пикочният мехур. Увит в около осем ката дрехи и с температура навън стигаща до - 40 градуса, британският фотограф Джими Нелсън нямал друга алтернатива освен да пикае в гащите си и да се обърне да си доспи.

image
 

За 3 години британският фотограф Джими Нелсън обикаля света, посещавайки  35 застрашени от изчезване племена на 5 континента

 
image

 

Цаатан (Северни хора) от Северна Монголия са номадско племе, които зависят от северните елени за почти всички аспекти на тяхното оцеляване. Обитаващи отдалечените субарктични тайги, където през зимата температурите могат да паднат до минус 50 градуса. Племето Цаатан са последните оцелели в Монголия еленовъди. 

 

 

Това, което последвало го стресира още повече, а именно, че палатката му се срутва под паническото бягство на елени, животни, които без знанието му за това, са привлечени от солта в урината. Скоро зверовете го наобикалят, опитвайки се да оближат дрехите му.

image

 

Животът се е променил много малко за племената от началото на първото хилядолетие. Те живеят прост живот на лов, събиране, скотовъдство и отглеждане на сорго по поречието на река Омо. Племената Омо сега споделят смесица от монотеистични и традиционни анимистки вярвания в резултат на това, което всъщност е политеизъм. Спрямо анимистката традиция, хората вярват, че всички физически предмети, като дървета, скали и т.н., имат душа. Те не вярват в разделението на тялото и душата. 

 

 

„В началото племето Цаатан (Северни хора) бяха вбесени. Но като се направих на пълен шут и се превърнах в посмешището на групата, те най-накрая започнаха да се отварят към мен.“ В продължение на хиляди години Цаатан са оцелели в суровите условия на гористите планини, местейки техните семейства и живеейки в индиански колиби. Техните обичаи и традиции се определят от миграцията им и се ръководи от нуждите на техните елени. 

image

 

Полу-номади, Маасаите са хора от Източна Африка, живеещи в южната и северната част на Кения и северна Танзания по полусухи и сухи земи на Голямата рифтова долина. Поради номадския им живот, те често се местят, спрямо валежите в голямата суша, в търсене на храна и вода за големите си стада от едър рогат добитък. Всичките нужди на Маасаите от храна са запълнени от добитъка им. Те ядат месо, пият мляко и от време на време пият кръв.

 

 

Придобиването на тяхното приемане е от ключово значение за работата на Джими. Британецът, който пътувал надлъж и шир като по-млад, преди да стане известен фотограф, прекарва последните 3 години, снимайки 35 от най-естетически красивите и отчуждени племена от всички краища на света.

image
 

Хули Уиджмен са известни с това, че имат традиция да си правят декоративни перуки от собствената си коса. Има редица племена в Папуа-Нова Гвинея. Те са топли и нежни хора и не вредят на посетителите си. Младите мъже стоят по цели месеци в джунглите, за да докажат своята мъжественост, да упражнят нови ловни техники и да спечелят уважението на племето. Те се борят за земя за обработване, свине, като мерило за богатство, и са многоженци. Преди специални събития прекарват часове в подготовка на грима и костюмите, церемониалната перука и аксесоари.

   

 

Новата му книга „Преди да изчезнат“ е като моментална снимка на тези племена такива, каквито са в момента и стои едновременно като произведение на изкуството и исторически документ. Пътуването му го отвежда във всичките 5 континента, посещавайки такива отдалечени места като регионът Баян Йолгий в Монголия, Долината Балием в Папуа-Нова Гвинея и най-дивите части в южна Етиопия.

image
 

Ни-Вануату съчетават обичайната кулинария от южния Пасифик с нови храни. Традиционното церемониално ястие се казва лаплап (laplap), пудинг, направен от настъргани кореноплодни растения, кокосово мляко и месо. Често ловуват и риба. 

   
image

 

Мурси са номадско племе от пастири, живеещи в долната част на Долина Омо, разположена в африканската Голяма рифтова долина в югозападната част на Етиопия, недалеч от Кения.

 

 

Едно от племената е Мурси в Етиопия, където жените носят глинени плочи в долните си устни. На 15-годишна връзарст, момичетата си пробиват устата, след което устните им се изпъват, за да се създаде достатъчно място да бъде поставена устната плоча. Вярва се, че устните плочи са били измислени, за да направят жените по-малко привлекателни за търговците на роби. Мурси са едни от последните племена, които носят плочите и ако новото поколение, все по-силно повлияно от модерния свят, избере да не практикува традицията, тя може да умре напълно.

image

 

Жените от племето Мурси в Етиопия носят устни плочи, за да са по-малко атрактивни за търговците на роби. Тази традиция се спазва и до днес, но е възможно да умре напълно, тъй като новото поколение е все по-повлияно от модерния свят.

 
image

 

Дани и Яли са племена, които населяват Долината Балием в планината Джая Виджая на Папуа в Индонезия, разположена на плато  от 1600 метра над морското равнище. Двете племена живеят едно до друго и имат един и същ език, но различен диалект. Неомъжените жени носят дълги поли от дървесни кори, а женените поли от орхидеи и влакна. Племената мумифицирали своите мъртви. Обичаят не се спазва до днес.

 

 

Докато той внимателно отбелязва, че книгата е търговски проект, за разлика от някои грандиозни политически бюлетини, Джими се надява, че тя ще създаде по-голяма информираност за красотата и индивидуалността на хората, които е срещнал и окуражил за позитивен диалог между племената и модерния свят.

image

 

Племето Дропа наброява 2 500 души, които живеят в 3 малки села в Дха-Хану долината на Ладак, която се намира в Джаму и Кашмир, спорна територия между Индия и Пакистан. Те са единствените автентични наследници на арийците останали в Индия.

 

 

Той казва: „ Същността на проекта е да накара хората да узнаят и усетят колко страшна е тяхната индивидуалност. Не искам да бъда снизходителен, но да им кажа това е, което сте и да им покажа, че имат стойност, която е ценна. Светът се променя и ние не можем да го спрем, но се надявам по мой начин да насърча да не изоставят всичко, което ги прави толкова индивидуални.“

image

 

Хуаораните се смятат за най-смелото племе в Амазония - те са около 2000, но родината им е заплашена от унищожение поради сондажи на нефтени залежи и незаконна сеч на гори.

 

 

Докато всичкит племена, които той среща по пътя си са напълно различни по отношение на външния вид, приликите са очевидни. “От социална гледна точка те са същите“, казва Джими. „Колкото повече се отдалечиш от цивилизацията, толкова повече срещаш хора, работещи като семейна единица и толкова по-голямо уважение имат те към по-възрастните и един към друг. Колкото по-далеч стигнеш, толкова по-мили хора виждаш.“

image

 

Народът на Ладак живее в много високи планински долини между масивите Хималаите и Каракорум в района на северния индийски щат Джаму и Кашмир. Те споделят убежденията на своите съседи тибетци. Тибетският будизъм, смесен с образа на свирепи демони от предприсъединителната религия Бон е главната религия на Ладак в продължение вече на хиляда години.

 

 

Израстнал в Африка, Азия и Южна Америка, британският фотограф Джими Нелсън е дълбоко очарован от местните култури, които той среща и от първа ръка вижда как светът се променя. Но темпото на промяна, дължащо се на интернет и подобрените пътища, е такова най-вече през последните 5-6 години, което Нелсън намира за най-стряскащо.

image

 

Казахите от Монголия са тюркски народ с произход от северните части на Централна Азия. Те живеят главно в най-западната провинция на Баян Йолгий и са зависими от домашни животни за препитанието си. Те са бродили по планините и долините на Западна Монголия със стадата си от 19в. насам. През последните десетилетия казахите са били в състояние да държат на традициите и уменията си много повече от своите братя в съседен Казахстан.

 

 

Когато посещава племената в южната част на Етиопия, например, пътуването от летището до там му отнело 3 седмици. Сега след построяването на нови пътища в района, това би отнело наколко дни.

image

 

Дасанеч, Бана и Каго обитават Долина Омо, разположена в африканската Голяма рифтова долина в югозападната част на Етиопия.

 
image

 

Има все повече доказателства, че меланезийски навигатори от Папуа-Нова Гвинея са първите, които колонизират Вануату. През вековете други миграции следват. В днешно време всички населени острови имат свои собствени езици (над 100 различни езика се говорят) и техни собствени обичаи и традиции.

 

 

Следващата му стъпка е да се върне към всички тези племена, които е фотографирал и да им покаже завършената книга. Тогава той възнамерява да заснеме още 35 племена в политически по-нестабилините райони по света, където той ще изиска специално разрешение от властите, за да получи достъп.

image

 

Химба жените ходят през пустинята Намиб. Те носят малко дрехи, но се славят, че покриват себе си с отжизе (otjize) - смес от масло, мазнини и охра. Въпреки, че постоянно земите им са застрашени от модерния свят, включително предложените водноелектрически проекти, Химба продължават да водят традиционния си начин на живот, който е останал непроменен от поколения.

 









Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1031546
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930