Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2010 19:02 - " Разрушаване на мълчанието "
Автор: afrodita1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 604 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.01.2012 18:09



Не е трудно да се отчае човек когато бъде връхлетян от вълна на расизъм. Но колкото и странно да изглежда , и в Израел , числото на младежите борещи се срещу расизма и окупацията нараства.
Миналата седмица , в Тел Авив , на представянето на книга , издадена от група наречена " Разрушаване на мълчанието",се събраха стотици израелски младежи
 и няколко ветерани от мирния лагер . Книгата съдържа около 344 страници и  описва  приживявания и показания на  войниците по време на окупацията.
Авторите на книгата са очевидци , но група от демобилизирани войници, проверяват и пресяват фактите. 
Тъй като редакторите на книгата  са бивши  войници , отслужили своя "дълг към държавата"  по същите места, те не са имали трудността да различат истината от лъжата .
Четенето на книгата е трудно, в смисъл не поради  извършването на възмутителните и скандални безчинства, напротив , на читателите са спестени подробностите за садистичните прояви, извършени от израелската армия. Целта е да се хвърли повече светлина на сивите дни по време на окупацията.
Разказите  за тихите нощни набези на войниците в палестинските села, влизането им в случайни къщи и тероризирането на нищо неподозиращите мъже, жени и деца,на свички тези действия са гледали като на
" учение "  .
Разкази за унижението на което са подлагани преминаващите през контролно-  пропусквателните пунктове палестинци.
Представянето на книгата бе съпроводено с излъчване и на филм , в който свидетелите смело дават обяснение и  не крият лицата си, имената им също бяха назовани. Те не бяха  някакви фанатици или обсебени от зли помисли, бяха хора, съвсем обикновени млади смели  хора .
Главите в съдържанието на книгата говорят сами за себе си:

" Устройване на безсъница в селото",

"Изпращаме съседи да обезвреждат  експлозиви" 

"Командира на ротата даде заповед да се стреля по всеки дошъл да вземе  тялото на пострадал"

"Дадена е заповед да се стреля по всеки минаващ по улицата"

"Правете каквото искате, никой няма да ви пита нищо"

"Аз не знаех че има пътища само за евреи"

"Произвол без граници"

и други подобни заглавия ..
 
Целта на книгата е не да се изложат жестокостите на войниците спрямо палестинците , а да се покаже властта , арогантността , тиранията и униженията от едни хора  над други.
 Но какво, питам се аз,  може да направи един войник за да спре подобно безумство, та той е само една нищожна част от големия механизъм..
Малки групи от млади хора, на които им е дотегнало това нечовешко отношение, се борят за човешки права, борят се против окупацията , за правата на бежанците, надяващи се да намерят убежище и защита в страната, протестират срещу разрушаване на бедуински селища и домове в Негев, за правата на арабите в територииите на Израел, за премахване на социалната несправедливост и т .н..

Млади хора, борещи се в общо сражение срещу открития и безсрамно надигащ глава- расизъм в Израел.
Това явление не е ново под слънцето , от тв новините 
се лее пропаганда, на всеки ъгъл -расистки и религиозни лозунги , събиращи овациите на политици и равини.
 

Като се започва от законите предназначени за арабските "граждани от  Израел" ,опитът преди известно време, на Либерман да въведе закон за" вярност и гражданство"( за късмет не беше въведен), и много други .След това беше забраната на главния равин от Цфат(в северен Израел)да не се дават еврейски домове  за живеене на араби,100 равина са се подписали в знак на съгласие,  е това вече ме хвърли в "тъч и  недоумение" ..
Не отдавна , група от 14-15 годишни пишлемета, от Йерусалим , решили да се позабавляват за чужда сметка, като изпратиха своя връстница да привлече намиращи се в близост араби , и са ги пребили от бой, ей тъй от скука,  смесена с чиста доза расизъм..
В град Бат Ям  намиращ се в непосредствена близост да Тел Авив,скоро  са били проведени демонстрации , на които са призовавали да изгонят всички арабски жители от града, като причината е била , че арабите са заплаха за еврейските жени, защото ако се омъжат за арабин и естествено  ще отидат да живеят   в неговото село .С една дума това си е чист грях, евреика е длъжна да се омъжи само за евреин ,като че  жената е нечия собственост!!!.

Омразата към другите хора и отхвърляне на всички онези които не се харесват на вас, може би се дължи на остатъци от стари природни инстинкти за съхраняване на племето и рода?! Това се вижда и при животинските видове , а ние сме хора,  затова има ли за какво да се гордеем?
Цивилизования човек и още по точно да кажа, цивилизовано общество, трябва да преодолее тези отвратителни черти, не само защото са отвратителни сами по себе си , а защото това пречи на модернизацията на глобализирания свят,  не искаме да се връщаме в каменната ера все пак..
Но в Израел ясно се вижда че всичко върви наопаки,  страната е овладяна от демона на расизма , защо тогава евреи които хиляди години са страдали от него, сега да щастливи да го наложат на другите? Тук не важи това - " не прави на другите това -което не искаш да правят на теб " - и аз знам защо, защото е вече преживяно...направено е..
Не мога да отмина факта че главната роля в тази гадна история са изиграли равините , в резултат на цитатите от "свещенните писания", че това е" духа на юдаизма".
Истината тук че юдаизма като  почти всяка друга религия , крие в себе си расистки и анти расистки и варварски елементи.В Новия завет например може да се прочетът красиви стихове, за възхваление и любов , и съвсем други с  напълно противоположно значение .
Същата идея има и в Корана- стихове призоваващи за любов и справедливост, наравно с други.
В Тората равините цитират равина Маймонид, изтълкувал две думи от тората -да не се допускат не -евреи в страната. Всъщност след прочита ,  цялата книга на "Исус Навиев   " е покана за геноцид, която повелява на евреите да унищожат племето на Амалика ( 1 Царе 15) без да се впускам в подробности ,препоръчвам да се прочете и това (
http://www.islam.ru/pressclub/islamofobia/iudefaw/)

В същото време Танаха се явява една книга- пълна с човечност и човеколюбие, като започва с описание на създаването на мъжа и жената , че всички са създадени по образ и подобие на бога, и следователно са с равни права.
Идеята ми е че расистите са отвратителното лице на юдеизма пренебрегващо цялата проповед и причиняващо голяма вреда на милиони евреи по целия свят.
Не ми е чудно мълчанието на "мъдреците на ТОРАТА ", и още по малко мълчанието на политическите лидери и Нобеловият лауреат и престъпник Шимон Перес  не проронил дума , но убеден че Нетаняу призовава  "расистите"  .И нито дума за морал и справедливост...

На самото представяне на книгата присъстваха мои приятели,  след като ми разказаха как е минало всичко, в мен се появи лъч надежда че не всичко е загубено , че новото  , сегашно поколение е в състояние да промени сегашния ход на събитията... наистина обнадеждаващо е.. :)




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1033362
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930