Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2011 19:07 - Че - войник на революцията на всички времена
Автор: afrodita1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1771 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 03.01.2012 10:23


Посвещава се на 83 годишнината от рождението на Че .

Има хора,  които не се забравят.

Че Гевара  още в ранната си  възраст,  бе свикнал с простия и обикновен  живот и  без каквито и да е  удобства и разкош, а понякога и лишен и от   най-основните неща от  ежедневието. Тези негови  навици които съответстваха на неговата натура и дух, се утвърдиха още повече и по дълбоко   в горите на  Сиера Маестра.

Че Гевара -е пример за  един войник на революцията.

Той ни остави своите  революционни идеи и   достойнство, своя характер, волята си, постоянството и трудолюбието си . С една дума, той остави  своя си пример.

За Ернесто Гевара ( с революционен псевдоним - Че), може да се каже само една дума, кратка , но ясна -  Революционер. В тази думичка се състои  целия живот на човек, дълбоко убеден в това че  въоръжената борба и социалистическа революция - са  единственият начин да се постигне освобождението на поробените народи. И постоянно, на практика, до последния си дъх,  да защитят своите вярвания.

Че Гевара -революционер на всички времена

Той е роден в Аржентина в  буржоазно семейство. В  националният университет на Буенос Айрес, получава  престижна диплома по медицина. За в бъдеще го чака съблазнително кариера, много  по-добро бъдеще, и  пари ... много пари. А  наоколо - безкрайна мъка и болка от Латинска Америка.  Че Гевара решава да  скъса  с класата си, и  с  буржоазния просперитет, прави това със всяко свое действие и с всеки изминал ден.  Той заминава да работи в най-изостаналите райони на страната и  безплатно лекува  обикновените селяни.  Това още повече  засилва чувството му на гняв и презрение към империализма , който осъжда  маси от хора на смазващата бедност.

Политическия  опит на революционната борба за него започва в Гватемала през 1954 година. Следват етапи от живота му превърнали се в легендарни .  Срещата  с Фидел Кастро. Героичната  експедиция  на яхтата  "Гранма". Сиера Маестра. Управлението  на осмата  колона на кубинските бунтовници. И  - победата на революцията в Куба на 1 януари 1959 година.  След победата , Че Гевара става ръководител на катедрата на  "Промишленост и директор на Националната банка,  представлява  Куба на международната сцена, но само до  пролетта на 1965 година. Задачата му  в Куба е изпълнена ,и  той -  войник на революцията - счита за  свой дълг да продължи въоръжената борба за освобождение на останалите страни в Латино- Американския  континент.

 В писмото си до  Фидел Кастро, написано преди заминаването му  за Боливия пише :

"Фидел!  Аз чувствам, че  отчасти съм изпълнил  дълга си , който ме свърза с кубинската революция на нейна територия, и казвам сбогом на теб,  на приятелите  и  хората от народа , който съм приел за свой.

С настоящето официално  се отказвам  от поста си в партийното ръководство, от поста на министър и  ранга на майор , както и от  кубинското си гражданство. Официално, аз нямам какво повече връзки с Куба, само връзки от друго естество, от които не е възможно   да се откажа катто се оказах от другите си постове.

След кратък мислен поглед на живота си в  миналото ,  смятам, че съм работил честно  и преданно, опитвайки се да укрепя  победата на революцията ... Сега  моята скромна помощ е нужна и на други страни по света.   Аз мога да направя това, което  е отказано на теб, защото ти си  отговорен  за Куба, и  затова настъпи  часът на раздялата.

Знай, че  аз чувствам радост и тъга, защото  оставям тук най-светлите си  надежди  и  хора които са   ми скъпи  ... Аз ще отнеса със себе си към   бойното  поле,вяра която ти  вдъхна в мен, революционния  дух на моя народ, съзнанието, че изпълнянявам   най-свещен дълг - да се боря срещу империализма,  навсякъде където го  има, той укрепва моята решимост и  лекува всички болки ...

Аз не оставям  на  жена си и децата никаква  собственост, но това не ме натъжава.  Дори се  радвам , че това е така. Не моля нищо  за тях, защото държавата ще им даде достатъчно, така че те могат да живеят нормален живот и да получат образование .

Мога да кажа  още много на теб и нашия народ , но  чувствам, че не е необходимо, думите ми  не могат да изразят всичко, което бих искал, и не  могат да се изразят в писмото .

Нека винаги да е победа!Родина  или смърт!

Прегръщам те със революционен плам. "

Че ".

Ето  това е  нещо, което не всеки човек би разбрал , какво друго би могло да е необходимо на човек , достигнал такива висоти . Стремежът и  желанието да бъдеш   на мястото, където си  най-необходим, и безкрайната  лоялност към революционните идеи. Това  обяснява  защо името на Ернесто "Че"  Гевара  се възприема от не едно поколение  млади хора,  като синоним на преданост и отдаденост  на революцията.

След две години в планините на Боливия, той е заловен и екзекутиран брутално от войници на диктаторския режим.

В спомена,   другаря Че  остава не само като  войник на революцията. Неговото топло и искрено отношение към тези, които бяха в близост , желанието за поддържане на добро настроение в отряда , внушаваше  уважение и възхищение от мъжете. Той винаги е подчертавал необходимостта от непрекъснато работа над себе си , както в мирно време  така  и във война.  На Ернесто са били ясни  чувството на страх, той не веднъж го е изпитвал , но е  смятал, че за преодоляване на това естествено чувство помага убеждеността и правотата  на делото, за което се бориш, и силата  на духа. Знаел е че  всеки войник трябва да бъде устойчив по  време на опасност - само тогава ще можем да бъдем достойни за своя народ ...

Че  е знаел , че той лично не би могъл да оцелее до пълна победа, но смъртта  си е смятал  като една щастлива случайност, която  няма да спре неизбежното развитието на революционния процес в Латинска Америка, защото "всеки от нас поотделно не означава нищо" ... Той не търсеше  смъртта, но не се  и страхуваше  от нея, като се има предвид че тя е  съвсем естествена  и е възможна  в борбата. И, като даде себе си и целия си живот на революцията ,завинаги подари на света своето безсмъртие - безсмъртния образ на Революционера.!!!!

 

---------------------------------

Сбогом завинаги, команданте
( Hasta siempre, comandante)

 
В лъчите на пурпурния здрач,

в почти угасващия залез,

към мен поглежда другаря Че.

Красив, смел и усмихнат.

 

Боец, бунтар или герой.

Безстрашен коменданте.

Обичаше  със смърта да си играе.

Не знаеше ни миг покой.

 

Във мен възникнаха въпроси-

- Защо търпеше той незгоди?

- Кой от бедността спаси?

- За кой спечели свободата?

- Защо кръвта си той проля?

 

 И отговорите сами се появиха..

 Той беше ответствен, революционер.

 Не знаещ и покой , той окопите избра.

 Всичко това беше..

 Всичко това се случи.

 

 Мълчат партизанските пушки

 в скалистия мрачен капан.

 Със отряда си храбър той стои,

 лениво студената луна в здрача пълзи.

 

 В далечна Боливия  някъде,

 в гористия планински край,

 твоя неутолим дух ни води .

 Самия вятър диша със теб,

 коменданте Че Гевара.

 

 Спускащ  се от планинските дебри

 убит бе майор Че Гевара.

 Аз вярвам, умря той със чест,

 щастлив, в желаната геройска смърт.

 

 Далече, в Боливия някъде, 

 в неравния бой, убит команданте.

 Дух на революция, смелост в очите.

 Време минава, но помни се името.

 

От плаката червен, със черна барета,

ни гледа със смелост Ернесто.

 " Вива Куба"

"  Вива ла революция"-  звучи по света.

 

 image

 Поздрав за всички!
http://www.youtube.com/watch?v=SSRVtlTwFs8

 



Тагове:   революция,   войник,   че,


Гласувай:
5



1. phoenix2000 - Поздрави за хубавия постинг, може ...
13.06.2011 19:20
Поздрави за хубавия постинг, може да добавиш и някое клипче

http://www.youtube.com/watch?v=86LSuXi5TLU
цитирай
2. afrodita1 - Радвам се
13.06.2011 19:25
Радвам се че ти харесва, съгласна съм с теб, добавям и най любимият от любимите ми музикални клипове : )
цитирай
3. phoenix2000 - Вярно е Че е легенда.
13.06.2011 19:32
Вярно е Че е легенда.
цитирай
4. afrodita1 - Неговия революционен дух живее в ...
13.06.2011 19:46
Неговия революционен дух живее в сърцата на хиляди хора..
цитирай
5. abramelin - Поздрав за постинга. Интересен и ...
24.11.2011 18:25
Поздрав за постинга. Интересен и поучителен. :)
цитирай
6. afrodita1 - благодаря ти...
24.11.2011 19:41
мога само още да добавя , Един мъж, един човек,от който можем до голяма степен да вземем за пример, за смелост - това е ЧЕ
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1033429
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930