Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2012 09:20 - Неизвестното селце
Автор: afrodita1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 510 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 14.03.2012 19:00


Къде се намира селцето ? Дали във някоя гънка на земята , скрива то къщите си бели?  Спират ли се хората около черквата , във дъното на някой дол,  или весело се нижат край големия път, а може би се изкачват като грациозни кози по някой рид, скривайки се наполовина в зеленината.
Звучно и звънливо ли е името му ? Виреят ли лозята там в селцето, и жъне ли се там?  Дали е земеделско или лозарско то?  Сега какво ли правят неговите жители по цъфтящото поле, и дневна горещина.  Вечер, на завръщане към дома ,спират ли се те, да хвърлят бегъл поглед върху обширните и богати сеитби ,благодарейки бога за обилната година ..?
На драго сърце си го представям върху един рид .Там то е тъй сгушено между дърветата , че от далеч човек би го взел за група от рухнали и покрити с мъх скали.  Но вижда се , как пушек се вдига над клоните,  на пътеката по склона на хълма тичат деца . Човек ги гледа от поляната и отминава , отнасяйки със себе си спомена от това едва съгледано гнездо .  Аз по скоро си го представям върху някоя поляна край брега на някоя рекичка.  То е тъй малко , че една редица от тополи,  като завеса го скрива от хорскит погледи.  Неговит хижи се губят в крайбрежния върбак , пред който като килим се разстила една ливада,  жив плет го загражда от всички страни като голяма градина . Човек може да мине край него,  без да го забележи.  Гласовете на перачките край реката,  приличат на гласовете на чучулигите.  Никакво облаче дим.  То спокойно дреме в дъното на зеления си кожух .
Никой от нас не го познава.   Дори в съседния град едва знаят, че то съществува , то е тъй скромно, че нито един географ не се е погрижил за него.  Произнесено, неговото име,  не носи никакви спомени .  Пред множеството градове с главни имена,  то е една неизвестност без история,  без слава и срам , която скромно се изстрива.
И сигурно затова то ,селцето тъй сладко се усмихва.  Жителите му живеят уединено,  дечурлигата се търкалят по брега безгрижно,   жените предат под сянката на дърветата . То е щастливо от своята неизвестност,  и се пълни с небесна радост. То е тъй далеч от калта и шума на големите градове.   Слънчевата топлина му стига,  безмълвието и скромността му,   тополите,  що го скриват от целия свят образуват неговaта радост ..

Самира Душева


Тагове:   разкази,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1034153
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930