Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2011 09:10 - И прокуратурата се намеси по случая "Гери"
Автор: afrodita1 Категория: Политика   
Прочетен: 869 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 03.01.2012 17:33


Снощи 13.01 се състоя извънредно заседание на парламентарните комисии по здравеопазване и по образование, посветено на причините за смъртта на детето в ИСУЛ Софийската градска прокуратура започна разследване по случая с 4-годишната Гергана, която почина от усложнения след операция на сливиците, извършена в ИСУЛ от д-р Михаил Маджунов

Образуваното наказателно производство е за причиняване на смърт поради немарливост и засега се води срещу неизвестен извършител.

Д-р Маджунов може да
загуби лекарските си права за период  до две години, обяви днес здравният министър Стефан Константинов, който участва в съвместното извънредно заседание на парламентарните комисии по здравеопазване и по образование, посветено на причините за смъртта на 4-годишната Гергана Илиева в ИСУЛ. На него бяха изслушани компетентните органи относно смъртта на детето.

В понеделник Регионалният център по здравеопазване (РЦЗ) ще вземе решение. Здравният министър припомни, че на 12 януари е изготвен акт на РЦЗ, според който д-р Маджунов е допуснал груби грешки, довели до смъртта на детето.

Константинов обясни, че самият той като здравен министър не може да отнеме лекарските права на специалиста.

По думите му ще се търси лична отговорност и виновните лекари ще получат наказание. Ще бъде даден много кратък период за реорганизация на ръководството на цялата болница и ще бъде извършена цялостна проверка, допълни той.


Аутопсията показва, че причината за смъртта на малката Гери е обилен кръвоизлив от оперативна рана, развил се на фона на предшестваща кръвозагуба.

"Нарушени са два закона, рамковия договор, правила, съставена е документация с невярно съдържание. Ние вместо да взимаме едно петно и да го размазваме, за да го направим по-сиво, трябва да го ограничим ", каза министърът.

Константинов се обърна към д-р Маджунов с думите: "Има починало дете. Вие сте проявили немарливост. Трябва да има наказание, за да види гилдията, че така не може".

В своя защита лекарят заяви, че операцията е извършена "перфектно". Той обвини медиите и институциите, че се "сатанизира" единствено неговият образ и не се взема предвид отговорността на целия лекарски екип от университетската болница "Царица Йоанна".

Станислав Йорданов, лекар от екипа, приел детето при второто му постъпване в болницата, заяви, че е направил необходимото. Той отправи остри критики към колегата си Маджунов.

Директорът на ИСУЛ Бойко Коруков съобщи, че резултатите от вътрешна проверка на контролна лекарска комисия, назначена от него, сочат, че операцията е извършена по правилата, но е подценено следоперативното проследяване, което е довело до развитието на възпалителен процес в дихателната система на детето.

Днес по време на обсъждането на случая в двете парламентарни комисии се поставиха и темите за Закон за правата и задълженията на лекарите и пациентите, както и за създаване на фонд за обезщетяване на пострадали пациенти.

Според председателя на етичната комисия на Българския лекарски съюз Иван Миланов, в системата на здравеопазването се допускат ситемни грешки и това не е първият случай на дете, починало поради лекарска небрежност.

Депутати поискаха министърът на здравеопазването да се ангажира с цялостни проверки във всички болници дали правилата, заложени в стандартите по клиничните пътеки, се спазват, особено при операциите.

По време на обсъждането се поставиха и въпросите за Закон за правата и задълженията на лекарите и пациентите, както и за създаване на фонд за обезщетяване на пострадали пациенти.

По случая са съставени актове за административни нарушения по Закона за здравето и Закона за лечебните заведения. Проверките продължават.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3539231

 



Гласувай:
1



1. goran - Системата трябва да се промени
15.01.2011 08:11
Системата побърза да „накаже” доктор Михаил Маджунов с едногодишна ваканция.
Системата не иска проблеми и протести.
Системата не иска въпроси, дискусия и гласност.
Системата иска да потули нещата.
Системата иска да забравим, да се примирим, да не правим нищо.

Аз няма да забравя. Ще продължавам да питам, чувствам и мисля. И ще се старая да помагам – не на системата, а на себе си, на близките си, на хората и на живота.

Системата трябва да се промени – и не към по-лошо, както това ставаше в голямата си част през последните 15 години, а към по-добро.

Няма по-добър момент от ДНЕС и СЕГА – отлагане разрешаването на проблема, не помага.

„Човек може да си почива само когато е уморен.” /Думите са на бащата на Дончо Цончев/

Не бива случилото се да бъде забравено. Нещата трябва да се променят. И точно лекарите трябва да подемат инициaтивата.

Добрите лекари не бива да мълчат! Трябва да изискат от държавата да се промени системата към по-добро, за всички ни.

Имено лекарите могат и трябва да са сред първите, които искат и помагат, да си подредим дома, в частност здравеопазването. Не бива да търпят нито за миг нито неадекватни политици нито некомпетентни, неетични и арогантни "доктори" сред тях. Само така би се възстановило доверието между лекарското съсловие и всички нас.
цитирай
2. afrodita1 - Преди всяка медицинска намеса
15.01.2011 11:49
която трябва вниманието на всяко лекарско лице, съответния лекар трябва да прочете и припомни следната :
Хипократова клетва
(отново я споменавам)

В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва.

На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще.

Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва.

Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.

Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.

Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби.

Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено.

Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.

Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава.
Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.
ЗАКЛЕХ СЕ!
И чак след това да се заеме със случая, но за съжаление в настоящето време не се спазват никакви клетви , хората са озлобени, лекарите немарливи във всички положения, с нехайство вършат своята работа.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1033425
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930