Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2011 10:26 - Спряхме Кадафи и касапницата, обяви Барак Обама
Автор: afrodita1 Категория: Политика   
Прочетен: 915 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 03.01.2012 10:54


image
В обръщение към нацията Обама заяви, че САЩ са имали международната подкрепа да спрат геноцида в Либия

Президентът на САЩ Барак Обама защити в обръщение към нацията операцията в Либия, като заяви, че действията на коалиционните сили са спрели настъплението на Муамар Кадафи срещу бунтовниците и са предотвратили касапница. "Ние ударихме тяхната противовъздушна отбрана, което прокара пътя за налагане на зона, забранена за полети. Взехме на прицел танкове и бойна техника, която задушаваше градове и прекъснахме голяма част от снабдяването им", заяви Обама в речта си, цитиран от световните агенции и БТА.

В обръщението си американският държавен глава подчерта, че е отказал да бъде президент, който изчаква да види кадри от клане, преди да предприеме действия. Той обаче напомни, че би било грешка, ако обхватът на международната мисия беше разширен с изискване за сваляне на Кадафи от власт с военни средства.

Президентът съобщи, че
САЩ ще предадат в сряда на НАТО контрола върху операция "Зора на одисеята". След като завърши прехвърлянето на контрола, рискът и разходите на операцията за американските данъкоплатци ще бъдат снижени значително, увери Обама.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун пък заяви, че въпреки многократните твърдения на либийските власти, няма доказателства за прекратяване на огъня в страната.

Тази нощ авиацията на западната коалиция нанесе удари по граждански и военни обекти в либийския град Сурман, разположен на 70 км западно от Триполи, съобщи държавната агенция ДЖАНА, цитирана от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.
По думите на американския вицеадмирал Уилям Гортни, член на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, коалицията е изстреляла шест крилати ракети "Томахок" през изминалите 24 часа и е извършила 178 въздушни атаки, част от които по командните щабове на някои от най-верните на лидера Муамар Кадафи части.

Около 40 страни ще участват днес в Лондон на първото заседание на контактната група за Либия, натоварена с политическия пилотаж на военната операция в арабската страна, предаде Франс прес, цитирана от БТА. На срещата участниците ще обсъждат как би могла да се подготви Либия за епохата след Кадафи.
Еднодневното заседание ще бъде на ниво министри на външните работи на страните, участващи във военните операции в Либия за прилагането на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН.
Русия не е поканена.

Същевременно либийската държавна телевизия излъчи на живо кадри, на които се вижда как мъж, приличащ поразително на 32-годишния син на полковник Муамар Кадафи - Хамис, приветства поддръжници пред резиденцията на баща му в Триполи, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. По думите на водещия тези кадри опровергават съобщенията за гибелта на Хамис в редица арабски медии.
Според тях
синът на Кадафи е загинал или при въздушните удари на западната коалиция в Триполи, или когато враждебно настроен към режима военен пилот блъсна самолета си в столичната резиденция на Кадафи. Хамис Кадафи е командир на елитната 32-ра танкова бригада, смятана от мнозина наблюдатели за най-подготвената бойна част в Либия.

източник Dir.bg


Тагове:   Кадафи,   Обама,   касапница,


Гласувай:
0



1. afrodita1 - печалби и загуби- причини...
29.03.2011 14:58
Ако някой е забелязал на картата на Либия, следва да се отбележи, че "флаш бунтовете " са само на няколко места. Цяла Либия подкрепя Кадафи. Американците се намесиха в тази история, защото целта им е нефта. Но когато Kaдафи има късмет и победи, той ще каже, че 90 милиона араби в Египет гладуват , и вината е в Америка, който не иска да ги нахрани. Следва това че всички араби и ислямистите ще намразят Америка. Израел ще спечели. Тъй като арабите се разберът , че Израел няма почти нищо общо с това , и в случая е виновен Обама. Европа ще загуби, и могат да загубят и Русия и Китай ... Тогава всички арабски страни, поддържащи Америка ще се присъединят към Либия. Арабския свят ще оглави нова харизматична личност. Ще се започне "проклятието" на Америка и дискредитиране на Обама..
цитирай
2. gsgbg - най-добре е да се организира &qu...
29.03.2011 17:45
най-добре е да се организира "кръгла маса" под егидата на ОНН с участието на страните от Арабската лига, Кадафи, либийската опозиция и тогава да стане ясно какво ще става с изкуствено създадената държава Либия. Да не забравяме, че вече една арабска държава призна либийската опозиция за единствено легитимен представител на либийците. Мисля, че ако бунтовете в Либия бяха "флаш", едва ли щеше да е необходимо милициите на Кадафи да избият над 8000 бунтовници. Самият Кадафи е възприеман от много арабски държави като предател на уммата заради близостта му със САЩ и Израел в миналото. Да не забравяме, че в началото на бунтовете именно Кадафи чрез Израел се сдоби с наемници, които да избиват протестиращите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: afrodita1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1033545
Постинги: 696
Коментари: 514
Гласове: 1375
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930